Beroep

Psychiater

In het beroep psychiater diagnosticeer en behandel je mensen met uiteenlopende psychiatrische stoornissen en problemen. Je bent een medisch specialist op het gebied van wat er in de hersenen gebeurt.

'Psychiatrie is de astronomie van de hersenen', omschreef een Nederlandse psychiater eens. Hij bedoelde daarmee dat de hersenen van de mens net zo oneindig en gevarieerd zijn als het heelal.

Wil jij psychiater worden? Dan kies je voor een uitdagend vak!

Beroep psychiater

Als psychiater ga je op zoek naar de oorzaak van de psychiatrische stoornissen en problemen van je patiënten. Je voert daarvoor gesprekken met je patiënten én hun naasten. Daarnaast doe je lichamelijk en laboratoriumonderzoek bij je patiënten, en observeer je hun gedrag.

Op basis van jouw bevindingen stel je een diagnose. Jouw patiënt kan bijvoorbeeld lijden aan een depressie, eet- of paniekstoornis. Vervolgens stel je een behandelplan op. Als onderdeel hiervan kun je medicijnen voorschrijven. Met therapie en medicatie probeer je de symptomen van de stoornis te verzachten, zodat jouw patiënten (en de mensen in hun omgeving) een prettiger leven kunnen leiden. Veel mensen behandel je jarenlang. Daardoor heb je een intensiever contact met je patiënten dan de meeste andere medisch specialisten.

Als psychiater werk je samen met onder andere psychotherapeuten, psychologen, maatschappelijk werkers, bewegingsagogen, ergotherapeuten en verpleegkundigen. In een team ben jij meestal de manager.

Psychiater worden? Veel mogelijkheden!
Voor het beroep psychiater moet je beschikken over goede contactuele eigenschappen, incasserings- en inlevingsvermogen.

Waar je gaat werken, hangt af van de specialisatie die jij gekozen hebt. Voorbeelden van een werkplek zijn: de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis, een instelling voor jeugdpsychiatrie, een TBS- of verslavingskliniek. Maar je kunt ook zelfstandig een praktijk runnen. Er zijn dus veel mogelijkheden.

De beroepenfilm is aangedragen via GGZ Nederland door GGzE, Kwintes en Parnassia Groep. Deze psychiater van GGzE geeft een kijkje in zijn werk.

Dit is een film van artsenfederatie KNMG