Beroep Psychiater

Hoe ziet je loopbaan eruit?

Beroep Psychiater

Hoe ziet je loopbaan eruit?

Als psychiater zit je al bijna aan de top van je carrière. Je hebt lang gestudeerd om deze functie te krijgen. Wel kun je je verder bekwamen in bepaalde onderdelen van het vak (zoals bepaalde ziektebeelden) of je bijvoorbeeld verder specialiseren in de kinderpsychiatrie.

Via cursussen en congressen kun je je elk jaar laten bijscholen. Jaarlijks moet je daarvoor verplicht een bepaald aantal punten behalen.

Er is nog een aantal mogelijkheden om je loopbaan een andere wending te geven. Je kunt bijvoorbeeld een hogere managementfunctie gaan vervullen, zoals die van directeur van een instelling. Dit betekent meestal dat er weinig tot geen tijd overblijft voor directe patiëntenzorg. Verder kun je wetenschappelijk onderzoek gaan doen en universitair hoofddocent of misschien hoogleraar worden in een universitair medisch centrum.

Is er werk?
In Nederland zijn er minstens 3.500 psychiaters geregisteerd (Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten). Per jaar zijn er circa 150 opleidingsplaatsen en als je eenmaal bent afgestudeerd als psychiater kun je vaak gelijk aan de slag. Er zijn momenteel genoeg vacatures (UWV, 2019).

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.