Beroep Psychiater

Waar werk je?

Beroep Psychiater

Waar werk je?

Als psychiater kun je binnen verschillende instellingen werken. Je kunt werken op een psychiatrische afdeling van een algemeen ziekenhuis (PAAZ) of van een universitair medisch centrum, maar ook bij een algemeen psychiatrisch ziekenhuis (APZ), een RIAGG, een dagbehandelingskliniek of in een eigen praktijk. Veel APZ'en zijn gefuseerd met RIAGG's en vormen samen een Multi Functionele Eenheid (MFE). Het voordeel daarvan is dat patiënten bij één instelling in zorg blijven, of ze nu (dag)klinisch of ambulant in behandeling zijn en daarbij ook dezelfde behandelend arts houden.

Wanneer je werkt bij de sociaal psychiatrische dienst of bij de crisisdienst, doe je ook soms huisbezoeken bij patiënten. Sommige psychiaters werken in de verslavingszorg, zijn verbonden aan instellingen voor zwakzinnigenzorg of werken binnen het forensisch veld (justitie). Verder kun je je toeleggen op een specifiek deelgebied, zoals psychiatrie voor ouderen of juist voor kinderen.

Ga je aan de slag in een universitair medisch centrum? Dan besteed je een derde van je tijd aan zorg, een derde aan wetenschappelijk onderzoek en een derde aan onderwijs (zoals simulaties oefenen in een team of lesgeven).

Bekijk het werk in de praktijk!
Op YouChooz vind je verschillende filmpjes over werken en leren in zorg, welzijn en sport. Ze zijn gesorteerd op beroep, opleiding en werkveld. Check alle filmpjes en leer meer!

Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland. Kijk op deze site bij werk vinden.

Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

  • Werk vinden op werk.nl
    Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!