Beroep

Psycholoog

In het beroep psycholoog (basispsycholoog) stel je in overleg met de hoofdbehandelaar diagnoses bij psychologische en emotionele stoornissen. Je adviseert cliënten, geeft begeleiding en therapie. Maar je kunt ook bedrijven adviseren bij arbeidssituaties. Je kunt overal werken waar kennis nodig is over gedrag van mensen.

Beroep psycholoog

Na de universitaire studie Psychologie ben je basispsycholoog. In dit beroep werk je met mensen die geestelijke en emotionele steun nodig hebben. Jouw cliënten hebben bijvoorbeeld last van een trauma, angst of depressie. Of ze kampen met relatie- of opvoedingsproblemen. Werk je in de gezondheidszorg, dan sta je onder supervisie van een gezondheidszorgpsycholoog (GZ-psycholoog) of psychotherapeut.

Je stelt een diagnose aan de hand van gesprekken en diagnostisch onderzoek. Het gaat bijvoorbeeld om een intelligentieonderzoek of een onderzoek dat zich richt op autisme. Vervolgens geef je adviezen, begeleiding en therapie. Dit doe je op basis van een behandelplan. Van elke cliënt houd je een dossier bij. Hierin staan onder andere verslagen van sessies.

Je werkt vaak samen in een team van hulpverleners, zoals artsen, therapeuten en maatschappelijk werkers. Jullie hebben onderling overleg over de cliënten.

Psycholoog worden?
Heb jij een grote interesse in mensen en hun gedrag? Kun je goed luisteren én ben je in staat cliënten te begrijpen die zich moeilijk verwoorden? Sta je verder bekend om je eindeloze geduld? Dan beschik jij over een aantal belangrijke eigenschappen voor het beroep psycholoog.

'Psycholoog' is geen beschermde titel. Om de universitair opgeleide psycholoog te beschermen, heeft het Nederlands Instituut Psychologen (NIP) een speciale titel aangesteld: psycholoog NIP. Deze psychologen hebben een universitaire master in de Psychologie en minimaal 1.440 uren werkervaring als psycholoog.

Na je opleiding tot psycholoog
Als psycholoog kun je terecht in de (geestelijke) gezondheidszorg, bij de overheid, adviesbureaus, bedrijven of in het onderwijs of wetenschappelijk onderzoek. Ben je een ondernemend type? Dan kun je ook een eigen praktijk opzetten. Misschien wil je liever verder studeren. In dat geval zijn er meerdere mogelijkheden. Volg bijvoorbeeld de 2-jarige postmasteropleiding tot GZ-psycholoog.