Beroep Psycholoog

Hoe ziet je loopbaan eruit?

Beroep Psycholoog

Hoe ziet je loopbaan eruit?

Psychologen werken in verschillende bedrijfssectoren. Je kunt hierbij denken aan het onderwijs en de gezondheidszorg. Maar psychologen werken ook in de zakelijke dienstverlening, in functies als wetenschappelijk onderzoeker, testpsycholoog voor personeelsselectie, onderzoeker van verkeersgedrag of trainer. Je werksetting is afhankelijk van je afstudeerrichting en de daarna gevolgde masteropleiding.

In hoeverre je zelfstandig aan de slag kunt, hangt af van de sector waarin je gaat werken. In de gezondheidszorg werk je als masterpsycholoog onder supervisie van de hoofdbehandelaar: de gezondheidszorgpsycholoog (GZ-psycholoog) of psychotherapeut.

Als psycholoog kun je je voortdurend via studie verder bekwamen. Met de 2-jarige post-masteropleiding tot GZ-psycholoog krijg je je BIG-registratie. Hiermee mag je zelfstandig werken en diagnoses stellen.

Met de BIG-registratie kun je je vervolgens in 4 jaar specialiseren tot klinisch psycholoog (BIG-geregistreerd) of klinisch neuropsycholoog (BIG-geregistreerd).

Veel psychologen (met BIG-registratie) zijn als zelfstandige werkzaam in een eigen praktijk. Het grootste deel werkt echter in de verschillende instellingen in onder andere de zorg- en welzijnssector.

Vooral in de gezondheidszorg is het van belang dat je kennis en vaardigheden op peil zijn. Je kunt hiervoor zorgen door post-masteropleidingen te volgen. Het gaat dan bijvoorbeeld om opleidingen op het gebied van kinder- en jeugdpsychologie, eerstelijnspsychologie, psychologie van arbeid en gezondheid of training. Ook kun je bepaalde kwalificaties en registraties behalen van het NIP. Dat is de beroepsvereniging van psychologen.

Is er werk?
Veel afgestudeerde masterpsychologen hebben moeite om aan een baan te komen. Daarom kiezen ze vaak voor een werkervaringsplek tegen alleen een onkostenvergoeding. Je kansen op werk worden veel groter met de post-masteropleiding Gezondheidszorgpsycholoog. Veel masterpsychologen volgen deze opleiding. Let op: hiervoor geldt een zware selectieprocedure, de wachttijd is lang (± 5 jaar) en er zijn momenteel erg veel BIG-loze psychologen nog aan het wachten zijn (2019). 

Wil je zien wat je regionale kansen zijn op een baan in dit werkveld? Bekijk: www.fcb.nl/jeugdzorg/cijfers-en-onderzoek/loopbaankansen/.

Werken aan je eigen loopbaan
Ben je op zoek naar een baan of een nieuwe functie en kun je daarbij hulp gebruiken? Bijvoorbeeld bij het oppimpen van je cv, het ontdekken van je talenten en het vinden van een beroep dat bij jou past? Ga dan naar: www.sociaalwerk-werkt.nl/ontwikkelen-voor-je-toekomst/profileer-jezelf

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.