Beroep Psycholoog

Wat ga je doen in dit beroep?

Beroep Psycholoog

Wat ga je doen in dit beroep?

Als psycholoog (masterpsycholoog) diagnosticeer je, samen met de hoofdbehandelaar, psychologische en emotionele stoornissen. Je adviseert cliënten, begeleidt hen en geeft therapie. Dit doe je door theorieën toe te passen op het gebied van gedrags- en psychische processen.

Een andere mogelijkheid is dat je cliënten adviseert over beroepskeuze of bedrijven over personeelsbeleid.

Cliënten
Je cliënten zijn bijvoorbeeld mensen die kampen met complexe psychische problemen als depressiviteit, een verslaving, rouw of contactstoornissen. Je kunt ook kinderen met leer- en opvoedingsproblemen onderzoeken en hun ouders adviseren of begeleiden.

Onder supervisie
Als masterpsycholoog ben je niet BIG-geregistreerd. In de gezondheidszorg betekent dit dat je niet zelfstandig diagnoses mag stellen en behandelingen mag uitvoeren. Je staat namelijk onder supervisie van een hoofdbehandelaar die wél BIG-geregistreerd is. Dit is bijvoorbeeld een gezondheidszorgpsycholoog (GZ-psycholoog) of psychotherapeut. Deze hoofdbehandelaar stelt het behandelplan op en jij bent een van de uitvoerders. Na overleg met de hoofdbehandelaar kun je de cliënt diagnosticeren. Dit doe je bijvoorbeeld aan de hand van een interview of diagnostische test. Bij kinderen maak je gebruik van spelmateriaal. Tijdens de therapeutische behandeling zoek je vervolgens, samen met de cliënt, naar een oplossing.
In andere branches, zoals de arbeidszorg, werk je mogelijk wél zelfstandig.

Rapport
Je houdt in alle gevallen per cliënt een rapport bij van de gesprekken en jouw bevindingen.