Beroep Psychotherapeut

Welke opleiding kun je volgen?

Je start met een universitaire opleiding van 3 jaar en een daarop aansluitende master van 1 tot 2 jaar. Dit kan bijvoorbeeld één van de volgende opleidingen zijn:

Voordat je wordt toegelaten tot de BIG-opleiding tot psychotherapeut, dien je in het bezit te zijn van een geldige LOGO-verklaring. Hiermee toon je aan dat je aan de toelatingseisen voldoet.

Na je bachelor en master volg je de specialistische vervolgopleiding tot psychotherapeut. Deze opleiding duurt 4 jaar. De opleiding bestaat uit een praktijkdeel (werken bij een erkende opleidingsplaats) en onderwijs bij 1 van de 5 opleidingsinstituten. Hierna ben je een BIG-geregistreerde psychotherapeut. Indien je al een BIG-geregistreerde gezondheidszorgpsycholoog (GZ-psycholoog) bent, kun je de opleiding verkort volgen. In dat geval doe je er 3 jaar over.

De opleiding tot psychotherapeut kent verschillende richtingen:
- Volwassenen en Ouderen
- Kinderen en Jeugd


Volg je de opleiding tot psychotherapeut, dan moet je je inschrijven in het opleidingsregister van FGzPT (Federatie van Gezondheidszorgpsychologen en Psychotherapeuten).


Psychotherapeuten kunnen de verkorte opleiding tot GZ-psycholoog volgen of de verkorte opleiding tot klinisch psycholoog.