Beroep Radioloog

Wat ga je doen in dit beroep?

Beroep Radioloog

Wat ga je doen in dit beroep?

De specialisatie van de radioloog is medische beeldvorming. Met röntgenstralen, ultrageluid of magnetische resonantie maak je beelden van patiënten met als doel een diagnose te stellen. Daarnaast behandel je patiënten. Dit doe je bijvoorbeeld door te dotteren en een stent te plaatsen.

Apparatuur afstellen
Soms moet je eerst bepalen welk onderzoek het meest geschikt is voor een patiënt. Een onderzoek kan in duur variëren van enkele minuten tot uren. Vóór het onderzoek stel je de apparatuur zo af dat de kwaliteit van de beelden optimaal is.

Bevolkingsonderzoek
Bij patiënten met bijvoorbeeld botbreuken maakt de radiodiagnostisch laborant het beeld. Bij een groot aantal andere onderzoeken ben je wel zelf betrokken, zoals bij echografieën en onderzoek van inwendige organen als maag, darmen en bloedvaten. Je speelt ook een belangrijke rol in het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. In alle gevallen bekijk je de radiologische beelden en geef je een beoordeling, die vervolgens naar de aanvrager gaat (de huisarts of specialist).

Interventie
Een belangrijk en groeiend onderdeel van het vak is de interventieradiologie. Met de gemaakte beelden kun je ziektes niet alleen aantonen maar ook behandelen. Bloedvaten kun je via een kleine prik in een bloedvat met slangen en draadjes verwijden of juist afsluiten. Je kunt zelfs gedeeltelijk nieuwe vaten inbrengen. Bloedingen stelpen, kanker helpen behandelen en ontstekingen helpen genezen, het behoort allemaal tot je vak.

Spoed
De afdeling Radiologie onderzoekt patiënten op afspraak. Daarnaast vinden spoedonderzoeken plaats. Je hebt veel contact met collega-artsen die foto's bij je aanvragen.
Ook buiten kantooruren is radiologisch onderzoek nodig. Met collega-radiologen maak je een rooster van beschikbaarheid buiten de normale werktijden. Je wordt dan thuis gebeld om zo snel mogelijk naar het ziekenhuis te gaan. Hoe vaak dit nodig is, verschilt per ziekenhuis.

Wetenschappelijk onderzoek
Ga je aan de slag in een universitair medisch centrum? Dan besteed je een derde van je tijd aan zorg, een derde aan wetenschappelijk onderzoek en een derde aan onderwijs (zoals simulaties oefenen in een team of lesgeven).