Beroep Radiotherapeut-oncoloog

Hoe ziet je loopbaan eruit?

Beroep Radiotherapeut-oncoloog

Hoe ziet je loopbaan eruit?

Na je studie Geneeskunde en je specialistenopleiding tot radiotherapeut-oncoloog kun je starten als medisch specialist in een academisch of algemeen ziekenhuis, op de afdeling radiotherapie. Ook kun je in Nederland aan de slag in zelfstandige radiotherapeutische centra. Als radiotherapeut heb je veel contact met alle specialisten in een ziekenhuis die patiënten met een kwaadaardige aandoening behandelen.

Na je opleiding ga je je meestal subspecialiseren in twee of drie richtingen die jou het meest liggen. Je wordt dan het aanspreekpunt voor deze subspecialisaties op de afdeling waar je werkt. Je moet elk jaar verplicht een aantal bijscholingscursussen of congressen volgen voor je herregistratie als medisch specialist.

Er is nog een aantal mogelijkheden om je loopbaan een extra wending te geven. Bijvoorbeeld door naast je werk als radiotherapeut leidinggevende-, bestuurs- of directiefuncties te vervullen. Maar je kunt ook wetenschappelijk onderzoek gaan doen of je toeleggen op het opleiden van nieuwe radiotherapeuten.

Is er werk?
Als je afgestudeerd bent als radiotherapeut, kun je snel aan de slag. Het aantal opleidingsplaatsen wordt elk jaar afgestemd op het aantal radiotherapeuten dat in de komende jaren nodig is. Heb je een opleidingsplaats kunnen krijgen? Dan ben je na je afstuderen zo goed als verzekerd van een baan.

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.