Radiotherapeut-oncoloog - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Radiotherapeut-oncoloog

Als radiotherapeut-oncoloog stel je een behandelplan op en werk je met andere ziekenhuismedewerkers samen om mensen met een (niet-)kwaadaardige aandoening te bestralen. Je hoofddoel is mensen met bijvoorbeeld kanker te genezen, of om de pijn of andere klachten te bestrijden en het leven van je patiënten te verlengen.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een radiotherapeut-oncoloog?
Past het bij je?

Over dit beroep

Als radiotherapeut-oncoloog behandel je mensen met een (niet-)kwaadaardige aandoening door middel van bestralingen. Als radiotherapeut-oncoloog stel je een behandelplan op en werk je met andere ziekenhuismedewerkers samen om mensen met een (niet-)kwaadaardige aandoening te bestralen. Je hoofddoel is mensen met bijvoorbeeld kanker te genezen, of om de pijn of andere klachten te bestrijden en het leven van je patiënten te verlengen.

Wat doet een radiotherapeut-oncoloog?

Als radiotherapeut-oncoloog behandel je over het algemeen patiënten met kanker, maar soms ook mensen met een niet-kwaadaardige aandoening. Ze zijn door een andere specialist naar je doorverwezen om bestraald te worden.

 

In overleg met andere medisch specialisten stel je vast of een patiënt in aanmerking komt voor radiotherapie. Als dat zo is, stel je een bestralingsplan op, nadat je de patiënt gesproken en onderzocht hebt. Dan bespreek je het plan en het doel van de behandeling met de patiënt, zodat deze bijvoorbeeld weet of alleen de klachten bestreden kunnen worden of dat er ook daadwerkelijk genezing kan plaatsvinden. Ook leg je uit welke gebieden bestraald worden.

 

Voor de behandeling wordt met geavanceerde, moderne apparatuur gewerkt. De behandeling is meestal poliklinisch, patiënten gaan dus na de behandeling weer naar huis. Soms zijn de patiënten zo ziek of hebben ze zulke ernstige bijwerkingen dat ze in een ziekenhuis opgenomen worden. Ze komen dan voor de behandeling naar de afdeling Radiotherapie en gaan daarna weer naar een verpleegafdeling.

 

Als radiotherapeut-oncoloog heb je een echte coördinerende rol. De daadwerkelijke behandeling wordt door radiotherapeutisch laboranten uitgevoerd. Bij eenmalige complexe behandelingen ben je aanwezig. Bij de meeste behandelingen ben je alleen tijdens de voorbereiding aanwezig. Wel zie je patiënten tijdens de behandeling af en toe ter controle, bijvoorbeeld als er bijwerkingen ontstaan. Na afloop zie je de patiënten regelmatig terug op het controlespreekuur.

 

Je werkt ook veel samen met andere professionals, zoals klinische fysici die voor de apparatuur zorgen, psychologen, andere medisch specialisten, verpleegkundigen en collega-radiotherapeuten.

 

Ga je aan de slag in een universitair medisch centrum? Dan besteed je een derde van je tijd aan zorg, een derde aan wetenschappelijk onderzoek en een derde aan onderwijs (zoals simulaties oefenen in een team of lesgeven).

Past het bij je?

Als radiotherapeut-oncoloog heb je veel met ongeneeslijke patiënten te maken. Ongeveer de helft van al je patiënten geneest, maar de andere helft behandel je alleen om de klachten te bestrijden. Deze patiënten zullen uiteindelijk overlijden. Dit kan maanden duren, maar ook jaren. Om hiermee te kunnen omgaan, moet je dus stevig in je schoenen te staan.

 

Omdat de diagnose al is gesteld als een patiënt bij je komt, is het beroep van radiotherapeut toch vooral een therapeutisch vak. Je moet de juiste behandeling uitdokteren, maar je hoeft niet de diagnostische puzzel op te lossen.

 

Je werkt veel met computers, met voorbereidingsapparatuur zoals een simulator en met behandelingsapparatuur zoals een lineaire versneller. Het is dus handig als je technisch inzicht hebt en omgaan met computers een uitdaging vindt

 

Goede communicatieve vaardigheden zijn een must. Je hebt veel contact met andere specialisten, je collega’s op de afdeling Radiotherapie en vooral met de patiënten. In de praktijk neem je veel tijd voor hen. Je moet hun duidelijk kunnen uitleggen wat ze kunnen verwachten en je moet ze kunnen opvangen als dat teleurstellend is. Om samen te kunnen werken en tot de beste resultaten te komen, moet je ook teamgeest hebben.

 

Je moet lang studeren om radiotherapeut-oncoloog te worden, in totaal elf jaar. Als je deze titel eenmaal hebt behaald en als zodanig werkt, moet je ook blijven studeren en bijgeschoold worden. Een behoorlijke mate van leergierigheid en een kritische en nieuwsgierige houding zullen je dus goed van pas komen.

 

Kortom, wat je nodig hebt is:

  • stevig in je schoenen staan
  • mensgerichtheid
  • technisch inzicht
  • communicatieve vaardigheden
  • kritische, nieuwsgierige en leergierige houding

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.
 

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

70.000 - €250.000 bruto per jaar