Beroep Radiotherapeut-oncoloog

Past het bij je?

Als radiotherapeut-oncoloog heb je veel met ongeneeslijke patiënten te maken. Ongeveer de helft van al je patiënten geneest, maar de andere helft behandel je alleen om de klachten te bestrijden. Deze patiënten zullen uiteindelijk overlijden. Dit kan maanden duren, maar ook jaren. Om hiermee te kunnen omgaan, moet je dus stevig in je schoenen te staan.

Omdat de diagnose al is gesteld als een patiënt bij je komt, is het beroep van radiotherapeut toch vooral een therapeutisch vak. Je moet de juiste behandeling uitdokteren, maar je hoeft niet de diagnostische puzzel op te lossen.

Je werkt veel met computers, met voorbereidingsapparatuur zoals een simulator en met behandelingsapparatuur zoals een lineaire versneller. Het is dus handig als je technisch inzicht hebt en omgaan met computers een uitdaging vindt.

Goede communicatieve vaardigheden zijn een must. Je hebt veel contact met andere specialisten, je collega’s op de afdeling Radiotherapie en vooral met de patiënten. In de praktijk neem je veel tijd voor hen. Je moet hun duidelijk kunnen uitleggen wat ze kunnen verwachten en je moet ze kunnen opvangen als dat teleurstellend is. Om samen te kunnen werken en tot de beste resultaten te komen, moet je ook teamgeest hebben.

Je moet lang studeren om radiotherapeut-oncoloog te worden, in totaal elf jaar. Als je deze titel eenmaal hebt behaald en als zodanig werkt, moet je ook blijven studeren en bijgeschoold worden. Een behoorlijke mate van leergierigheid en een kritische en nieuwsgierige houding zullen je dus goed van pas komen.

Kortom, wat je nodig hebt is:
- stevig in je schoenen staan
- mensgerichtheid
- technisch inzicht
- communicatieve vaardigheden
- kritische, nieuwsgierige en leergierige houding

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.