Beroep Radiotherapeut-oncoloog

Wat ga je doen in dit beroep?

Beroep Radiotherapeut-oncoloog

Wat ga je doen in dit beroep?

Als radiotherapeut-oncoloog behandel je over het algemeen patiënten met kanker, maar soms ook mensen met een niet-kwaadaardige aandoening. Ze zijn door een andere specialist naar je doorverwezen om bestraald te worden.

In overleg met andere medisch specialisten stel je vast of een patiënt in aanmerking komt voor radiotherapie. Als dat zo is, stel je een bestralingsplan op, nadat je de patiënt gesproken en onderzocht hebt. Dan bespreek je het plan en het doel van de behandeling met de patiënt, zodat deze bijvoorbeeld weet of alleen de klachten bestreden kunnen worden of dat er ook daadwerkelijk genezing kan plaatsvinden. Ook leg je uit welke gebieden bestraald worden.

Voor de behandeling wordt met geavanceerde, moderne apparatuur gewerkt. De behandeling is meestal poliklinisch, patiënten gaan dus na de behandeling weer naar huis. Soms zijn de patiënten zo ziek of hebben ze zulke ernstige bijwerkingen dat ze in een ziekenhuis opgenomen worden. Ze komen dan voor de behandeling naar de afdeling Radiotherapie en gaan daarna weer naar een verpleegafdeling.

Als radiotherapeut-oncoloog heb je een echte coördinerende rol. De daadwerkelijke behandeling wordt door radiotherapeutisch laboranten uitgevoerd. Bij eenmalige complexe behandelingen ben je aanwezig. Bij de meeste behandelingen ben je alleen tijdens de voorbereiding aanwezig. Wel zie je patiënten tijdens de behandeling af en toe ter controle, bijvoorbeeld als er bijwerkingen ontstaan. Na afloop zie je de patiënten regelmatig terug op het controlespreekuur.

Je werkt ook veel samen met andere professionals, zoals klinische fysici die voor de apparatuur zorgen, psychologen, andere medisch specialisten, verpleegkundigen en collega-radiotherapeuten.

Ga je aan de slag in een universitair medisch centrum? Dan besteed je een derde van je tijd aan zorg, een derde aan wetenschappelijk onderzoek en een derde aan onderwijs (zoals simulaties oefenen in een team of lesgeven).