Beroep Radiotherapeut-oncoloog

Wist je dat…?

de werktijden van een radiotherapeut-oncoloog veel op die van een kantoorbaan lijken? Je werkt het meeste van 8.00 tot 17.00 uur. Maar: op steeds meer radiotherapeutische afdelingen wordt ook in de avonduren en in het weekend gewerkt. Dit komt doordat de Nederlandse bevolking steeds ouder wordt, er dus meer mensen ziek worden en de afdelingen het steeds drukker krijgen.

je door middel van wetenschappelijk onderzoek kunt bestuderen wat het effect is van straling op de cel? Met de onderzoeksresultaten kan de behandeling worden verbeterd en bijwerkingen worden verminderd.

je wel regelmatig oproepdiensten hebt waarbij je bereikbaar bent voor overleg en soms voor spoedgevallen naar het ziekenhuis komt? Deze diensten zijn op onregelmatige tijden, dus ‘s avonds, ‘s nachts en in het weekend. Vaak gaat het dan om een tumor die zo groot is dat het ruggenmerg wordt bedreigd. Als je hier niet snel bij bent, kunnen gedeeltes van het lichaam verlamd raken. Ook kunnen bloedvaten in de borstholte bedrukt raken. Dit heet het Vena Cava Superior Syndroom. Hierdoor kan de bloedtoevoer naar verschillende delen van het lichaam stagneren. Ook hiervoor geldt dat de behandeling nog effect kan hebben als er binnen 24 uur behandeld wordt.