Beroep Reumatoloog

Wat ga je doen in dit beroep?

Beroep Reumatoloog

Wat ga je doen in dit beroep?

ls reumatoloog werk je met patiënten van alle leeftijden die een vorm van reuma of auto-immuunziekte hebben. Je behandelt patiënten met voornamelijk klachten die niet door een trauma of ongeval zijn ontstaan. Door langdurige ontstekingsreuma, reuma door degeneratieve processen (artrose) of reuma aan de omliggende weefsels bij gewrichten kan bewegen moeilijk gaan, pijn doen of kunnen sommige lichaamsdelen helemaal niet meer bewegen. Als reumatoloog probeer je klachten te voorkomen, te verminderen of te genezen.

Je patiënten worden door de huisarts of een andere medisch specialist naar je doorverwezen. Na een eerste gesprek voer je verschillende onderzoeken uit om te achterhalen met welke vorm van reuma je precies te maken hebt. Hierbij kun je denken aan het onderzoeken van bloed en urine en het maken van röntgenfoto’s en scans. In sommige gevallen haal je ook een beetje vocht of een stukje weefsel uit de gewrichten. Het is belangrijk dat je zo snel mogelijk je diagnose kunt stellen. Hoe langer de ontstekingsreacties in gewrichten duren, hoe meer kans op blijvende schade.

Heb je de diagnose gesteld, dan stel je in overleg met de patiënt een behandelplan op. De laatste jaren zijn er diverse nieuwe behandelingsmogelijkheden voor ontstekingsreuma op de markt gekomen. De behandeling zelf kan onder meer bestaan uit medicatie, fysiotherapie, ergotherapie of een combinatie hiervan. Afhankelijk van de diagnose kan de huisarts hierna de behandeling, met adviezen van de reumatoloog, weer overnemen. In het geval van onstekingsreuma is behandeling met medicijnen nodig en zul je patiënt intensief blijven volgen voor controle. Heeft de patiënt een blijvende vorm van reuma, dan blijf je de patiënt volgen tijdens de behandeling door de jaren heen, waarbij je hem of haar goed leert kennen.

Mensen met reuma krijgen door deze ziekte vaak ook andere aandoeningen. Daarom werk je veel samen met onder andere orthopedisch chirurgen, oogartsen, huidartsen (dermatologen), ergotherapeuten, fysiotherapeuten en maag-darm-leverartsen. Je bent ongeveer tien procent van je werktijd bezig met administratie.

Werk je in een universitair medisch centrum? Dan besteed je een derde van je tijd aan zorg en een derde aan wetenschappelijk onderzoek, bijvoorbeeld naar de erfelijkheid van reuma of nieuwe medicatie. De overige tijd besteed je aan onderwijs (zoals simulaties oefenen in een team of lesgeven).