Beroep Revalidatiearts

Wat ga je doen in dit beroep?

Beroep Revalidatiearts

Wat ga je doen in dit beroep?

Mensen worden naar een revalidatiearts doorverwezen wanneer ze als gevolg van een ziekte, aangeboren afwijking of ongeval mogelijk blijvend lichamelijk letsel of een functionele beperking hebben opgelopen. Je kunt hierbij denken aan de gevolgen van een beroerte, hersenletsel, dwarslaesie, amputatie of een reumatische aandoening. De revalidatiearts focust zich op de mogelijkheden: wat kan de patiënt nog wél?

Als revalidatiearts stel je een diagnose, stel je een behandelplan op en indien nodig volg je de vooruitgang van revalidanten. Tijdens het hele traject houd je patiënten op de hoogte van de voortgang van hun behandeling. Je houdt je ook bezig met wondbehandeling, injectie van gewrichten en het beoordelen van röntgenfoto's.

In sommige gevallen voldoet een eenmalig advies voor een verandering in leefgewoonten of het voorschrijven van medicijnen. Maar vaak beslaat een behandelplan meerdere jaren. Bijvoorbeeld bij kinderen met een ernstige handicap of bij mensen die een ernstig ongeluk hebben gehad.

De behandeling doe je in overleg met andere medisch specialisten in een revalidatieteam. Samen werk je aan het herstel en de re-integratie van de patiënt. Als revalidatiearts ben je de medische inhoudsdeskundige, eindverantwoordelijke voor de behandeling en de coördinator van het team.

Je ziet soms ook patiënten die een alledaagse vaardigheid niet meer kunnen uitvoeren, zonder dat daar een lichamelijke verklaring voor is. De revalidatiegeneeskunde helpt deze patiënten om te gaan met hun disfunctioneren of pijn.

Om een goede behandeling op te kunnen zetten moet je als revalidatiearts ook weten hoe de patiënt woont en wat voor werk hij doet. In de kinderrevalidatie heb je bovendien te maken met de ouders en ontwikkeling van deze kinderen.

Vooral omdat veel revalidanten jarenlang bij jou onder behandeling zijn, bouw je vaak een band op met deze mensen.