Sociaal consulent gehandicapten - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Sociaal consulent gehandicapten

Ervoor zorgen dat mensen met beperkingen (gehandicapten) en arbeidsongeschikten zich weer zelfstandig kunnen (leren) redden in de maatschappij... Daar draait het om bij het beroep sociaal consulent gehandicapten.

Delen
ggd
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een sociaal consulent gehandicapten?
Past het bij je?

Over dit beroep

Ervoor zorgen dat mensen met beperkingen (gehandicapten) en arbeidsongeschikten zich weer zelfstandig kunnen (leren) redden in de maatschappij... Daar draait het om bij het beroep sociaal consulent gehandicapten.

 

Je bekijkt welke voorzieningen je cliënt nodig heeft en welke organisaties daarbij het beste kunnen helpen. Je onderhoudt dus contacten met veel verschillende mensen en organisaties. 

Wat doet een sociaal consulent gehandicapten?

Adviseren, begeleiden en praktische hulp bieden: dat zijn de belangrijkste taken van een sociaal consulent gehandicapten. Het contact met je cliënt staat voorop.

 

Je adviseert mensen met beperkingen (gehandicapten) en arbeidsongeschikten over de mogelijkheden die er zijn om zo zelfstandig mogelijk te (leren) leven en zorgt ervoor dat de hulp die nodig is, gegeven wordt.

 

Enkele voorbeelden van je werkzaamheden: bepalen welke hulp je cliënt nodig heeft en voor welke periode, regelen van aangepaste huisvesting en het begeleiden van de cliënt als deze weer gaat werken. Je helpt cliënten ook met allerlei andere praktische zaken, zoals het aanvragen van een uitkering of het schrijven van een sollicitatiebrief. Bij ziekte zorg je voor medische hulp of neem je contact op met het ziekenhuis.

 

Je moet voor de uitvoering van je werk goed op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen in de wetgeving, regelingen en voorzieningen. Daarvoor lees je de vakliteratuur en handboeken. Zo kun je je cliënt zo goed mogelijk adviseren.

Past het bij je?

Als sociaal consulent gehandicapten moet je vaak opkomen voor de belangen van je cliënten en onderhoud je contacten met zeer uiteenlopende mensen en organisaties. Je moet het dus leuk vinden om met mensen om te gaan, moet goed kunnen regelen en soms ook onderhandelen.

 

In overleg met het management van de instelling waarvoor je werkt stel je vast welke taken je gaat uitvoeren, maar je bepaalt zelf hoe je dat doet. Zelfstandig kunnen werken is dus wel een vereiste.

 

Verder sta je emotioneel stevig in je schoenen en kun je je goed inleven in de situatie van de cliënt. 

 

Kortom, wat je nodig hebt is:

  • mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheden
  • inlevingsvermogen
  • een dienstverlenende en klantgerichte instelling
  • emotionele stabiliteit 

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.
 

Specificaties:

KANS OP WERK

Gemiddeld

SALARIS

1495 - €2435 per maand