Beroep Sociaal consulent gehandicapten

Wat ga je doen in dit beroep?

Beroep Sociaal consulent gehandicapten

Wat ga je doen in dit beroep?

Adviseren, begeleiden en praktische hulp bieden: dat zijn de belangrijkste taken van een sociaal consulent gehandicapten. Het contact met je cliënt staat voorop.

Je adviseert mensen met beperkingen (gehandicapten) en arbeidsongeschikten over de mogelijkheden die er zijn om zo zelfstandig mogelijk te (leren) leven en zorgt ervoor dat de hulp die nodig is, gegeven wordt.

Enkele voorbeelden van je werkzaamheden: bepalen welke hulp je cliënt nodig heeft en voor welke periode, regelen van aangepaste huisvesting en het begeleiden van de cliënt als deze weer gaat werken. Je helpt cliënten ook met allerlei andere praktische zaken, zoals het aanvragen van een uitkering of het schrijven van een sollicitatiebrief. Bij ziekte zorg je voor medische hulp of neem je contact op met het ziekenhuis.

Je moet voor de uitvoering van je werk goed op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen in de wetgeving, regelingen en voorzieningen. Daarvoor lees je de vakliteratuur en handboeken. Zo kun je je cliënt zo goed mogelijk adviseren.