Sociaal-cultureel werker (sociaal werker) - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Sociaal-cultureel werker (sociaal werker)

Een buurt met veel jonge kinderen, maar zonder speeltuin... Een woonwijk waar het onveilig is op straat... Als sociaal-cultureel werker (sociaal werker) zet je je samen met belanghebbenden, vrijwilligers en achterstandsgroepen in om dit soort zaken te verbeteren. Maar ook een wijkcentrum runnen hoort erbij, waar activiteiten zoals popmuziek, wijktheater, kinderclubs of kaartmiddagen georganiseerd worden.

Delen
ggd
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een sociaal-cultureel werker?
Past het bij je?

Over dit beroep

Als sociaal cultureel werker ben je samen met andere belanghebbenden bezig om wijken, buurten of dorpen te verbeteren door activiteiten te organiseren. Een buurt met veel jonge kinderen, maar zonder speeltuin... Een woonwijk waar het onveilig is op straat... Als sociaal-cultureel werker (sociaal werker) zet je je samen met belanghebbenden, vrijwilligers en achterstandsgroepen in om dit soort zaken te verbeteren. Maar ook een wijkcentrum runnen hoort erbij, waar activiteiten zoals popmuziek, wijktheater, kinderclubs of kaartmiddagen georganiseerd worden.

 

Vaak maak je deel uit van een wijkteam waarin medewerkers uit verschillende organisaties samenwerken met en voor de mensen in de wijk. De sociaal-cultureel werker heet steeds vaker 'sociaal werker' of ook wel 'opbouwwerker'.

 

Organisatietalent is een absolute vereiste voor deze baan. Er komt veel kijken bij het organiseren van een evenement en je begeleidt vele mensen daarbij. Een uitdaging voor jou?

Wat doet een sociaal-cultureel werker?

Als sociaal-cultureel werker (sociaal werker) begeleid je de organisatie van activiteiten voor allerlei mensen in wijken, buurten of dorpen die een zwakke sociale of financiële positie hebben in de samenleving. Het gaat bijvoorbeeld om jongeren, ouderen, allochtonen of mensen die langdurig werkloos zijn. Of om mensen die om allerlei uiteenlopende redenen een kwetsbare of achterstandspositie hebben. Sociaal-cultureel werk is er voor iedereen.

 

Ondersteunen
Je ondersteunt deelnemers of belanghebbenden bij de organisatie en uitvoering van activiteiten. Als het wijkcentrum bijvoorbeeld te weinig voorzieningen biedt om goed te kunnen functioneren, zet jij een activiteitengroep op. Je helpt om aan de benodigde faciliteiten te komen, zoals een muziekinstallatie of geluidsisolatie. Zo leren mensen voor hun belangen op te komen, met elkaar samen te werken en mee te beslissen over belangrijke onderwerpen.

 

Kunst en cultuur
Interesse opwekken voor kunst en cultuur is ook één van je doelstellingen. Je gebruikt daarvoor thema's als veiligheid, opvoeding of woonomgeving. De activiteiten brengen mensen bij elkaar of geven hun de mogelijkheid zich in te zetten voor iets dat ze belangrijk vinden.

 

Samenwerken
Het kost veel tijd om mensen te activeren en evenementen te organiseren. Daarom werk je veel samen met vrijwilligers en stagiairs. Je begeleidt hen, coördineert de werkzaamheden, maakt roosters voor gebruik van de beschikbare gebouwen en beheert de budgetten. Overleg voeren met gemeenteambtenaren en medewerkers van andere instanties behoort ook tot je takenpakket.

 

Je werkt vaak in een wijkteam. Je dagelijkse groep collega’s kan ook bestaan uit wijkbewoners en vrijwilligers die met je samenwerken en die jij begeleidt.

Past het bij je?

Je werkt in teamverband met collega's van vaak veel verschillende organisaties, stagiairs en vrijwilligers. Vaak is dat in een wijkteam. Het is belangrijk dat je goed kunt organiseren, samenwerken, enthousiasmeren en leiding geven. Voor de diverse overleggen en vergaderingen moet je over goede communicatieve vaardigheden beschikken. Voor het schrijven van brieven of het houden van enquêtes heb je een vlotte pen nodig. Het is handig als je ook met computers weet om te gaan en goed bent in communiceren via diverse media.

 

De activiteiten of actiegroepen die je opzet, moeten vaak in korte tijd gerealiseerd zijn. Stressbestendigheid, maar ook creativiteit en doorzettingsvermogen zijn dan van belang.

 

Kortom, wat je nodig hebt is:

  • organisatorische kwaliteiten
  • communicatieve vaardigheden
  • een creatief brein en enthousiasmerende persoonlijkheid
  • zowel leidinggevende kwaliteiten als teamspirit
  • flexibiliteit
  • doorzettingsvermogen

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.
 

Specificaties:

KANS OP WERK

Laag

SALARIS

1920 - €5470 per maand