Beroep Sociaal geneeskundige

Past het bij je?

Als sociaal geneeskundige richt je je heel duidelijk op een bepaalde problematiek. Bijvoorbeeld arbeidsziekten zoals burn-out bij werkenden of de groei en ontwikkeling van baby's. Je kiest voor een doelgroep in de samenleving die jou aanspreekt en waarmee je wilt werken.

Vaak spelen relaties en psychische problemen een rol bij het ziektebeeld. Je hebt zodoende een goed inzicht nodig in de denk- en gedragspatronen van de mens. Je moet het leuk vinden om naar mensen te luisteren en henzelf en hun leefomstandigheden te analyseren.

Een groot deel van je tijd ben je met je patiënten bezig. Je achterhaalt via gesprekken en onderzoeken wat de patiënt mankeert en wat de beste behandeling is. Voor die behandeling moeten je patiënten zich zelf ook inzetten en ze moeten bereid zijn hun gedrag aan te passen. Dit betekent soms dat je ze moet motiveren om mee te werken aan het behandelplan. Het is belangrijk dat je duidelijk en overtuigend kunt communiceren. 

Het is ook belangrijk dat je verliefd blijft op je vak. Tijdens je werk moet je steeds op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen op je vakgebied, vakbladen lezen en lezingen bijwonen. Oprechte interesse, een leergierige houding en doorzettingsvermogen komen dus goed van pas.

Kortom, wat je nodig hebt is:

  • een band met je toekomstig vakgebied (doelgroep) 
  • interesse in de gedachtegang en het gedrag van de mens
  • goede communicatieve vaardigheden
  • overtuigingskracht
  • kritische, nieuwsgierige en leergierige houding

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.