Sociaal raadsman - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Sociaal raadsman

Sociaal raadslied zijn redder in nood voor mensen die door de bomen het bos niet meer zien. Wetten en regels zijn te ingewikkeld voor ze, terwijl er wel conflicten ontstaan waarop die wetten en regels van toepassing zijn. Jij bent dan de persoon om je cliënten te wijzen op hun mogelijkheden en hierin te ondersteunen.

Delen
sociaal
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een sociaal raadsman?
Past het bij je?

Over dit beroep

Sociaal raadslied zijn redder in nood voor mensen die door de bomen het bos niet meer zien. Wetten en regels zijn te ingewikkeld voor ze, terwijl er wel conflicten ontstaan waarop die wetten en regels van toepassing zijn. Jij bent dan de persoon om je cliënten te wijzen op hun mogelijkheden en hierin te ondersteunen.

 

Mensen vinden het vaak moeilijk om uit te leggen wat precies het probleem is. Je kunt dus goed luisteren en hebt geduld. Anderzijds kun je met boze of emotionele cliënten te maken krijgen, bijvoorbeeld als blijkt dat de regels niet gunstig voor hen zijn. Sta jij dan stevig in je schoenen?

Wat doet een sociaal raadsman?

De wetten en regels in onze samenleving veranderen voortdurend. Veel mensen weten daarom niet meer precies wat hun rechten en plichten zijn. Sociaal raadslieden wijzen deze mensen de weg en je probeert te voorkomen dat meningsverschillen ontaarden in een juridische strijd.

 

Voorbeelden van onderwerpen waarmee je je bezig houdt zijn belastingzaken, armoede, gezondheidszorg, huisvesting en sociale zekerheid. Je helpt bijvoorbeeld mensen met schulden, of die problemen hebben met het verkrijgen van hun uitkering, of die te lang op gezondheidszorg moeten wachten en willen weten wat hun rechten zijn.

 

Tijdens de gesprekken met de mensen die jouw hulp inroepen probeer je te achterhalen wat de kern van het probleem is. Vaak vinden er vervolggesprekken plaats waarin je adviezen, voorlichting en informatie geeft. Hierbij pas je je parate kennis van de wet- en regelgeving toe of zoek je uit hoe het in dit specifieke geval zit.

 

Je bent alert op het probleem achter het probleem, want vaak is er meer aan de hand of is het probleem op een ander vlak ontstaan. Je kijkt dan wie er geschikt is om bij de situatie te betrekken om te helpen.

 

Verder ga je aan de slag met preventie zo help je mensen een nieuw knelpunt vroegtijdig te ontdekken zodat ze tijdig aan de bel kunnen trekken. Vaak heb je ook een preventierol bij gemeenten, bijvoorbeeld door de structurele kant van knelpunten in kaart te brengen.

 

Je werkt zelfstandig, maar kunt wel overleggen met je collega's. Van de gesprekken die je voert, maak je verslagen en je houdt de veranderingen in de wet- en regelgeving bij.

Past het bij je?

Om het zelfstandige werk van sociaal raadslieden te kunnen uitoefenen, moet je het niet erg vinden om kennis 'te stampen'. Je kunt namelijk veel opzoeken, maar parate kennis is onmisbaar en de regels veranderen voortdurend.

 

Je kennis zet je in om mensen te helpen en te begeleiden bij het verkrijgen van hun rechten. Je moet dus goed kunnen luisteren om erachter te komen wat nu eigenlijk precies het probleem is. Mensen vinden het vaak moeilijk om dit uit te leggen en kunnen bovendien emotioneel of aanvallend zijn. Wat dat betreft mag je niet over je heen laten lopen en heb je een brede rug nodig.

 

Ook is het van belang om alert te zijn op problemen achter het probleem. Je helpt de cliënt dan door andere hulp erbij te halen, of schakelt zelf andere collega's in. De cliënt moet het vertrouwen in jou wel blijven behouden en vetrouwelijke informatie moet veilig bij jou zijn. Observeren, onderzoeken, afwegen en samenwerken is dus heel belangrijk.

 

Kortom, wat je nodig hebt is:

  • waardebesef van feitelijke kennis 
  • probleemoplossend vermogen
  • een geduldig luisterend oor
  • zelfstandig kunnen werken
  • een brede rug...
  • samenwerken
  • analyseren en afwegen

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Specificaties:

KANS OP WERK

Gemiddeld

SALARIS

2400 - €5430 per maand