Beroep Sport- en bewegingscoördinator

Wat ga je doen in dit beroep?

Beroep Sport- en bewegingscoördinator

Wat ga je doen in dit beroep?

Sporten is leuk en gezond. En het kan ervoor zorgen dat je lekker in je vel zit. Maar daarnaast kan sport ook therapeutisch en behandelend werken, bijvoorbeeld voor mensen met een blessure of beperking. Jij bedenkt als sport- en bewegingscoördinator oefeningen en behandelingen waardoor de persoon in kwestie weer goed kan functioneren en bewegen.


Als sport- en bewegingscoördinator kun je op verschillende plekken aan de slag, zoals een zwembad, school, fitnesscentrum of dagbesteding. Maar wist je ook dat je je binnen het beroep sport- en bewegingscoördinator kunt specialiseren? Denk aan:

-    Bewegingsagoog
-    BOS-medewerker: buurt, onderwijs en sport
-    Operationeel sport- en bewegingsmanager
-    Trainer/Coach


Bewegingsagoog

Mensen met een beperking hebben vaak moeite met bewegen. Denk daarbij aan mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking, mensen met gedragsproblemen of ouderen. Als bewegingsagoog ga jij met deze mensen aan de slag om (weer) plezier in bewegen te krijgen. Hierdoor draag je niet alleen bij aan de lichamelijke vooruitgang, maar ook aan de sociale en psychische vooruitgang van de mensen met wie je werkt.

BOS-medewerker

Je werkzaamheden zijn gericht op buurt, onderwijs en sport. Je werkt vooral projectmatig en bedenkt bijvoorbeeld een sportevenement, waarbij je mensen uit de buurt/stad kennis laat maken met sport en sportverenigingen in de buurt. Daarnaast kun je ook gaan werken op basisscholen en middelbare scholen. Je ondersteunt de leraar dan met het geven van sport- en bewegingsactiviteiten. Jouw doel is om iedereen te motiveren om actief en leuk mee te doen. 


Operationeel sport- en bewegingsmanager

Naast uitvoerende taken op het gebied van sport en bewegen kun je ook aan de slag gaan als operationeel sport- en bewegingsmanager. Je bent verantwoordelijk voor praktische zaken op een vereniging of sportclub en je hebt direct contact met klanten: je bent dus echt het visitekaartje van de vereniging! Daarnaast regel je allemaal leuke activiteiten voor verschillende doelgroepen, zoals open dagen, toernooien of sportactiviteiten. Je bent dus echt de spin in het web.

Trainer/Coach

Wil je liever niet achter de schermen werken? Als trainer/coach ben je veelal op de werkvloer te vinden. Je ondersteunt mensen bij sport- en bewegingsactiviteiten, omdat zij willen afvallen of zich gezonder en fitter willen voelen. Je motiveert mensen en begeleidt hen op persoonlijk niveau. Je bouwt daardoor een goede band op met mensen. Binnen het beroep werk je met een brede doelgroep. Je geeft bijvoorbeeld groepslessen aan kinderen of senioren, maar je kunt ook werken met topsporters of mensen met een beperking.