Beroep Sportarts

Wat ga je doen in dit beroep?

Beroep Sportarts

Wat ga je doen in dit beroep?

Als sportarts wil je de gezondheid van sporters van elke leeftijd en elk niveau optimaal krijgen. Deze sporters hebben bijvoorbeeld een blessure opgelopen of zijn voor een lange periode ziek. Je geeft deze sporters advies, je schrijft op maat gemaakte behandelplannen en je geeft voorlichting over gezond en verantwoord sporten.

Ook niet-sporters vragen steeds vaker om de deskundigheid van een sportarts. Dat gaat meestal om mensen die weer willen gaan sporten of mensen met een chronische aandoening die moeten revalideren. Vaak hebben deze mensen een slechte conditie of hebben zij moeite met bewegen. Na een sportmedische keuring en diverse inspanningstesten geef jij vervolgens een persoonlijk beweegadvies.

Een andere tak van sport is het sportmedisch begeleiden van teams en individuele sporters op topsportniveau. Als sportarts ken je het lichaam van sporters namelijk het beste en weet je welke training het meest geschikt is. Je reist met het team of de sporter mee, bijvoorbeeld naar het buitenland. Zo heb je steeds een andere werkomgeving!

Je denkt ook mee over de verbetering van de patiëntenzorg. Je werkt bijvoorbeeld mee aan wetenschappelijk onderzoek en de ontwikkeling van diverse technische snufjes, wat kan bijdragen aan een sneller herstel van patiënten. Ook bezoek je congressen en andere specialisten om de sportgeneeskunde naar een hoger plan te tillen. Je denkt dus altijd vooruit!