Beroep Tandarts

Wat ga je doen in dit beroep?

Beroep Tandarts

Wat ga je doen in dit beroep?

Als tandarts onderzoek je gebitten, met als doel ziektes en afwijkingen te voorkomen en behandelen. Ook geef je advies en uitleg over mondverzorging.

Tandheelkundige taken
Je controleert of patiënten ziektes of afwijkingen hebben aan hun tanden, kiezen, tandvlees of slijmvliezen in de mondholte. Indien nodig, zet je een behandeling in. Je vult cariës, waarbij je een elektrische boor en vulmiddelen gebruikt. Gebitselementen die niet meer te redden zijn, trek je met een tang. Vervolgens kun je kronen of bruggen plaatsen. Heeft een patiënt een prothese, dan zorg je dat deze goed passend is.

Verwijzingen
Patiënten die moeite hebben met het schoonhouden van hun mond of veel last hebben van ontstoken tandvlees, verwijs je naar een mondhygiënist. Ook komt het voor dat je je patiënt verwijst naar zijn huisarts, een orthodontist of kaakchirurg.

Ontwikkelingen bijhouden
Je voert een cliëntenadministratie. De ontwikkelingen in je vakgebied houd je bij via vakliteratuur, cursussen en lezingen.

Tandheelkundige teams
Tegenwoordig werken tandartsen steeds meer samen in tandheelkundige teams. Als tandarts ben je dan vaak de 'regisseur' van een team van assistenten, mondhygiënisten en andere professionals in de tandheelkunde.