Beroep Tandartsassistent

Wat ga je doen in dit beroep?

Beroep Tandartsassistent

Wat ga je doen in dit beroep?

Je bent nauw betrokken bij de tandheelkundige behandeling van de patiënt. Je zorgt ervoor dat alles klaarstaat voor de behandeling. Je reikt de tandarts de instrumenten aan, zoals tangetjes, boren en injectiespuiten en houdt de speekselafzuiger in de mond.

Verder maak je materialen voor vullingen en gebitsafdrukken klaar, zoals amalgaam, composiet en gips. Maar ook maak en ontwikkel je röntgenfoto's van het gebit, geef je fluoridebehandelingen, instructies voor mondhygiëne, vervaardig je laklaagjes in kiezen (sealants) én maak je telkens weer de instrumenten schoon met een sterilisatieapparaat.

Daarnaast assisteer je de tandarts of tandartsspecialist ook op administratief gebied. Je maakt afspraken met patiënten, ontvangt ze en stelt ze zo nodig op hun gemak. Je verzorgt de correspondentie, verwerkt medische gegevens en rekeningen en bewaakt de voorraad materialen en andere middelen.

Tandartsen laten in de praktijk veel dingen over aan hun assistent. Natuurlijk is dat wel afhankelijk van je interesse en ervaring, maar ook van een eventueel gevolgde cursus. En als je een aanvullende opleiding volgt mag je tijdens een behandeling zelfstandig tandsteen verwijderen. En dan geef je bijvoorbeeld ook poetsinstructies aan kinderen en volwassenen.

Voorlichting geven is ook een onderdeel van je takenpakket. Je beantwoordt vragen van patiënten, geeft advies over het onderhouden van het gebit en geeft uitleg bij behandelingen. 

Als tandartsassistent zie je de patiënten in elk geval één keer per jaar tijdens de periodieke controle. En natuurlijk als ze voor een behandeling komen. Je ontvangt hen, stelt ze op hun gemak, begeleidt ze tijdens de behandeling en maakt nieuwe afspraken. Doordat je regelmatig contact hebt met de patiënten kun je een echte band met ze opbouwen. En daardoor ben je voor hen al snel hét gezicht van de praktijk.