Beroep Tandtechnicus

Wat ga je doen in dit beroep?

Beroep Tandtechnicus

Wat ga je doen in dit beroep?

Niet elk gebit is perfect en soms is correctie nodig. Als tandtechnicus maak en repareer je hulpmiddelen (tandtechnische werkstukken) die het gebit corrigeren, ondersteunen of vervangen. Beugels, bruggen, kronen en kunstgebitten zijn hiervan voorbeelden.

Je werkt samen met tandartsen, kaakchirurgen en orthodontisten. Zij geven je opdracht bepaalde hulpmiddelen te maken. Als je 'kunstwerkje' niet past, krijg je het terug om het bij te werken of opnieuw te maken.

Je maakt de hulpmiddelen van verschillende materialen, zoals kunststof, gips, hars, porselein en verschillende soorten metaal en je gebruikt gereedschappen zoals tangen, vijlen en een pincet. Met slijp- en freesgereedschap werk je de protheses en kronen af. Verder maak je gebruik van een porseleinoven om porselein voor een tand te maken.

Meestal ben je specialist in één of meer technieken: je kunt bijvoorbeeld heel goed kronen maken, of bent goed in het vervaardigen van stukjes kunststof of goud die ter bescherming bovenop een tand of kies worden gezet. Je kunt je ook specialiseren in het maken van protheses zoals een kunstgebit.

Veelal worden ook digitale CAD-CAM technieken gebruikt om het maken van de kronen of kunstgebitten te ondersteunen of uit te voeren. Kronen worden dan neit in een porselein oven gebakken, maar worden met een grote machine uit een blokje porselein gefreesd.