Technisch geneeskundige - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Technisch geneeskundige

Als technisch geneeskundige (ofwel klinisch technoloog), werk je op het grensvlak van geneeskunde en techniek. Tegelijkertijd maak je onderdeel uit van een medisch behandelteam. Dat betekent veel contact met collega’s én patiënten. Bepaalde medische handelingen mag je zelfstandig uitvoeren. Denk aan het geven van een injectie. 

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een technisch geneeskundige?
Past het bij je?

Over dit beroep

Als technisch geneeskundige zet je de nieuwste (robot)technologieën in voor de diagnose en behandeling van je patiënt. Als technisch geneeskundige (ofwel klinisch technoloog), werk je op het grensvlak van geneeskunde en techniek. Tegelijkertijd maak je onderdeel uit van een medisch behandelteam. Dat betekent veel contact met collega’s én patiënten. Bepaalde medische handelingen mag je zelfstandig uitvoeren. Denk aan het geven van een injectie. 

 

Maar jouw werk gaat veel verder dan dat. Je bereidt bijvoorbeeld operaties voor door deze te simuleren met computermodellen. Of je ondersteunt de chirurg met een operatierobot. Gaat jouw hart al sneller kloppen?

Wat doet een technisch geneeskundige?

Medische technologie is niet meer weg te denken uit de zorg. Nieuwe behandelmethoden vragen om een nieuwe medisch professional. Iemand met medische én technische kennis, die een brug slaat tussen de techniek en de patiënt.

 

Als technisch geneeskundige werk je in een multidisciplinair team. Dat wil zeggen dat elk teamlid op een specifiek vlak deskundig is. Jouw deskundigheid richt zich op het verbeteren van diagnoses met behulp van technologie. Vanzelfsprekend ken jij de technieken die jouw ziekenhuis of zorginstelling gebruikt. Je gaat bijvoorbeeld werken op de afdeling Radiologie, waar je geavanceerde scans analyseert om afwijkingen in de hersenen op te sporen of de exacte locatie van een tumor vast te stellen. Of je combineert de beeldtechnieken van PET-scan, CT-scan en röntgen om een specifieke diagnose te kunnen stellen. Of misschien worden op maat 3D-geprinte kunstorganen wel helemaal jouw ding.

 

Binnen jouw deel van het behandelproces mag je zelfstandig bepaalde medische handelingen verrichten. Denk aan het geven van een injectie. Ook heb je veel contact met collega’s en patiënten.

 

Verder kun je verantwoordelijk zijn voor de invoering van nieuwe behandeltechnieken, bijvoorbeeld een nieuwe manier om medicijnen nauwkeuriger toe te dienen. Of wie weet staat één van de nieuwe medische technieken straks op jóuw naam! Maak jij het verschil in de gezondheidszorg van de toekomst?

Past het bij je?

Goed zijn in exacte vakken is een absolute must als je technisch geneeskundige wilt worden. Verder ben je een onderzoekend, nieuwsgierig persoon met een sterke interesse in geneeskunde én techniek. Je werkt veel met verschillende soorten apparatuur. Voor het juist interpreteren en verwerken van al die gegevens moet je heel nauwkeurig kunnen werken.

 

De begeleiding van patiënten is een groot onderdeel van je werk. Zij zijn vaak niet goed bekend met wat er bij hun ziekte komt kijken. En al helemaal niet hoe technologie hen kan helpen. Daarom zijn voorlichting en advisering van de patiënt en zijn of haar naasten van groot belang. Je hebt dus uitstekende sociale vaardigheden nodig. Die komen jou ook van pas in jouw contact met andere specialisten en collega’s. Om samen tot de beste resultaten te komen, moet je over teamgeest beschikken.

 

Je kunt tijdens je werk met vervelende ziekten te maken krijgen die een dodelijke afloop kunnen hebben, bijvoorbeeld een hersentumor. Dan moet je met de trieste omstandigheden overweg kunnen en slecht nieuws op een goede manier kunnen brengen.

 

Ook moet je jezelf voortdurend afvragen of je een volgende keer weer zo zou handelen of voor een andere aanpak zou kiezen. Je bent dus heel kritisch en je zet je optimaal in voor het welzijn van de patiënt.

 

Als je technisch geneeskundige bent, blijf je studeren om alle nieuwe ontwikkelingen bij te houden. Een behoorlijke mate van leergierigheid zal je dus goed van pas komen.



Kortom, wat je nodig hebt is:

  • interesse in exacte vakken
  • precisie
  • een kritische blik
  • stalen zenuwen
  • sociale en communicatieve vaardigheden
  • teamgeest
  • nieuwsgierige en leergierige houding
  • visie op kwaliteitsverbetering

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

2875 - €4910 per maand