Beroep

Triagist

Als triagist ben je het eerste aanspreekpunt voor patiënten die naar de huisartsenpost (HAP) bellen. Op  huisartsenposten bieden huisartsen ’s avonds, ’s nachts en in het weekend zorg. Je werkt dus ook op deze momenten. De triagist bepaalt met hoeveel spoed de dokter de patiënt moet onderzoeken en hóe dat moet gebeuren, bijvoorbeeld een bezoek van de huisarts of meteen met de ambulance naar het ziekenhuis. 

Beroep triagist

Na enkele jaren werkervaring én het succesvol behalen van de opleiding Triagist mag je aan het werk als triagist in een huisartsenpost. Als triagist beoordeel je de ernst van de klacht van een patiënt. Je stelt gerichte vragen over de opgetreden symptomen en achterhaalt de spoed van de klacht. Op basis van deze informatie bepaal je het vervolgtraject en regel je dit. Dit kan zijn het regelen van een consult op de HAP, het sturen van een ambulance, een huisbezoek van de huisarts plannen of zelf advies geven via de telefoon. Daarnaast neem je ook bloed af, maak je recepten, geef je injecties, assisteer je de huisarts en doe je urineonderzoek.

Lees meer over wat je als triagist gaat doen

Triagist worden?
Professionaliteit, klantgerichtheid, communicatief sterk en goed kunnen samenwerken: dat zijn belangrijke vaardigheden om te hebben als triagist. Jij maakt namelijk de eerste beslissing hoeveel spoed achter een klacht van een patiënt zit. Daarna ga je samenwerken met zorgverleners van de HAP en uit andere werkvelden. Je moet deze kunnen informeren over de symptomen van de patiënt en de klacht die daarbij hoort. 

Waar werken als triagist
Een triagist werkt op een huisartsenpost (HAP). Dit is een regionaal centrum waar meerdere artsen samenwerken buiten de gewone werktijden van een huisarts. Dit is ’s avonds, ’s nachts en in het weekend. Patiënten bellen naar huisartsenposten als de klacht niet tot de volgende (werk)dag kan wachten. 

Lees meer over met wie je op een HAP samenwerkt bij de inhoud van het beroep triagist.

Specialiseren
Er is een breed aanbod in nascholing voor triagisten. Je kunt je specialiseren in bepaalde onderdelen van triage. Denk bijvoorbeeld aan de NHG-Triagewijzer, de ABCDE-methodiek of een cursus over hoe je om moet gaan met weerstand. 

Je kunt als triagist ook als zelfstandig ondernemer aan de slag gaan. Lees meer over deze mogelijkheid bij Je loopbaan.

Een video over de triagist in het kader van de Week van Zorg en Welzijn 2018.