Beroep Tropenarts

Wat ga je doen in dit beroep?

Beroep Tropenarts

Wat ga je doen in dit beroep?

Als tropenarts werk je voor een bepaalde periode in een ontwikkelingsland of armoedegebied. Op deze plekken is zorg niet of bijna niet voor handen. Je gaat aan de slag in een lokaal ziekenhuis waar je met jouw medische kennis mensen weer op de been helpt. Je voert vooral klinische taken uit, maar je vervult ook de rol van adviseur en coördinator.

Een dag uit het leven van een tropenarts is erg divers. Het kan zijn dat je ’s ochtends helpt bij een bevalling, tussendoor een operatie uitvoert en ’s middags in overleg bent met de directie van het ziekenhuis. Om de zorg in het ziekenhuis te verbeteren is het namelijk belangrijk dat je al je bevindingen deelt. Je bent dus voor een deel verantwoordelijk voor het reilen en zeilen binnen het ziekenhuis en het district waar het ziekenhuis toebehoort.

Als tropenarts vervul je dus eigenlijk de functie van algemeen arts. Er wordt een beroep gedaan op jouw veelzijdigheid en mede daarom moet je een brede kennis hebben. Naast ziekten die voor ons bekend zijn, heb je daar ook te maken met andere soorten infecties en virussen, zoals malaria en tyfus.

Je werkt niet alleen, want je hebt altijd lokale artsen en medewerkers om je heen. Zij kunnen jou helpen en jij hen. Ook kan het voorkomen dat je werkt met artsen uit het buitenland met andere expertises, zoals verloskundigen of cardiologen. Samen bundelen jullie je krachten om de gezondheidszorg in armoedegebieden te verbeteren.