Beroep Uroloog

Wat ga je doen in dit beroep?

Beroep Uroloog

Wat ga je doen in dit beroep?

Als uroloog behandel en opereer je kwalen en stoornissen aan de urinewegen, de blaas, de nieren en de mannelijke geslachtsorganen. Dit kunnen aangeboren afwijkingen zijn, maar ook tumoren, infecties en impotentie. Ook voor sterilisatie kunnen mannen bij jou terecht. Vrouwen gaan voor behandelingen aan de geslachtsorganen meestal naar de gynaecoloog. Het is ook mogelijk dat de gynaecoloog bij hen incontinentieklachten behandelt. Hiervoor kunnen ze echter, net als mannen, ook bij de uroloog terecht. 

Je bespreekt de klachten en onderzoekt de patiënt. De onderzoeken voer je meestal zelf uit, bijvoorbeeld een echografie of cystoscopie (een inwendig onderzoek van plasbuis en blaas). Aan de hand van de onderzoeken stel je een diagnose en maak je een behandelplan. De behandeling varieert van simpele oefeningen en het voorschrijven van medicijnen tot een operatie. De operaties doe je ook meestal zelf. Na de behandeling verzorg je ook de nazorg aan de patiënt. 

Voor, tijdens en na de behandeling werk je samen met andere specialisten zoals seksuologen, gynaecologen, kinderartsen, neurologen en fysiotherapeuten. Op de OK werk je nauw samen met de anesthesist, een anesthesieassistent en twee à drie operatieassistenten. Daarnaast loopt er vaak nog een uroloog in opleiding met je mee, die jou assisteert en in de loop van de tijd taken van je over neemt. Zo ben je op de OK met een team van minstens zeven mensen aan het werk. 

Ook administratie hoort bij je werk: daar besteed je ongeveer 10 procent van je werktijd aan. Van elke patiënt houd je immers een medisch dossier bij.

Ga je aan de slag in een universitair medisch centrum? Dan besteed je een derde van je tijd aan zorg, een derde aan wetenschappelijk onderzoek en een derde aan onderwijs (zoals simulaties oefenen in een team of lesgeven).