Beroep Verloskundige

Hoe ziet je loopbaan eruit?

Beroep Verloskundige

Hoe ziet je loopbaan eruit?

Als verloskundige kun je uit meerdere mogelijkheden kiezen:

- een eigen praktijk
- loondienst of waarnemerschap bij een zelfstandig gevestigde verloskundige
- een dienstverband in een ziekenhuis als klinisch verloskundige
- werken in een gezondheidscentrum

Je verder ontwikkelen
Er zijn allerlei mogelijkheden voor aanvullende opleidingen en specialisatie na je basisopleiding. Denk bijvoorbeeld aan een opleiding tot verloskundig echoscopist. Ook is er een opleiding voor verloskundigen in het ziekenhuis (Klinische Verloskunde) en kun je docent worden.

Wil je verder in onderzoek, onderwijs en/of management? Dan kun je een masteropleiding Verloskunde volgen aan de Universiteit van Amsterdam.

Klinisch verloskundige
Een klinisch verloskundige is een verloskundige die in het ziekenhuis werkt. Hierdoor zie je voornamelijk patiënten die vanwege een medische indicatie in het ziekenhuis bevallen.
Om klinisch verloskundige te worden, volg je na de 4-jarige HBO-opleiding Verloskunde een vervolgopleiding Klinische Verloskunde (1 jaar) of Physician Assistant Verloskunde (2,5 jaar).

Is er werk?
Bijna de helft van alle verloskundigen werkt in een eigen praktijk of maatschap. Ook is een groot deel van de verloskundigen werkzaam in het ziekenhuis. Verloskundigen in het ziekenhuis worden ook wel klinisch verloskundigen genoemd.

De vraag naar verloskundigen is groot (UWV, 2019). Na je opleiding heb je daarom een grote kans op werk.

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.