Beroep Verloskundige

Wat ga je doen in dit beroep?

Als verloskundige begeleid en controleer je vrouwen tijdens ongecompliceerde zwangerschappen en bevallingen. Ook de eerste dagen na de geboorte ondersteun en verzorg je moeder en kind. Dit doe je samen met een kraamverzorgende.

Controleren en adviseren
Tijdens de zwangerschap controleer je de groei van de baarmoeder en foetus. Je luistert naar de harttonen van de baby, meet de bloeddruk van de zwangere en laat een aantal bloedonderzoeken bij haar doen. Je adviseert de vrouw over een gezonde leefwijze en ondersteunt haar daarbij. Bij klachten en complicaties schrijf je medicatie en medisch onderzoek voor.

Je geeft voorlichting over thuis- en ziekenhuisbevallingen, borst- of flesvoeding en de zorg voor het kind. Ook wordt steeds meer van de verloskundige verwacht dat zij inzicht heeft in de maatschappelijke omstandigheden waarin de zwangere verkeert.

Complicaties
Een bevalling zonder complicaties begeleid je zelf. Daarbij ondersteun en coach jij de vrouw. Risico’s signaleer je tijdig en indien nodig schakel je een gynaecoloog in. Als de vrouw naar het ziekenhuis moet, regel jij het vervoer.

Wonden hechten
Na de bevalling begeleid je de partner bij het doorknippen van de navelstreng. Je controleert de nageboorte en onderzoekt de baby op aangeboren afwijkingen. Is de moeder ingescheurd of ingeknipt, dan hecht je de wond.

Verslag
Van de bevalling en de conditie van moeder en kind houd je een verslag bij. Daarmee wordt onder meer de huisarts op de hoogte gehouden.

Afstemmen en bijhouden
Je stemt de zorg regelmatig af met andere professionals. Denk daarbij aan collega-verloskundigen, medewerkers van het consultatiebureau, huisartsen, gynaecologen en kinderartsen.
Recente ontwikkelingen in je vakgebied houd je bij, onder meer via nascholing.