Beroep Verloskundige

Wat ga je doen in dit beroep?

Beroep Verloskundige

Wat ga je doen in dit beroep?

Tijdens de zwangerschap controleer je de groei van de baarmoeder en foetus. Je luistert naar de harttonen van de baby, meet de bloeddruk van de zwangere en laat een aantal bloedonderzoeken bij haar doen. Maar je takenpakket is groter dan dat: verloskundigen worden steeds meer een professional in de vrouwengezondheidszorg.

Adviseren
Je adviseert de vrouw over een gezonde leefwijze en ondersteunt haar daarbij. Je geeft voorlichting over thuis- en ziekenhuisbevallingen, borst- of flesvoeding en de zorg voor het kind. Verder wordt van jou als verloskundige steeds meer verwacht dat je inzicht hebt in de maatschappelijke omstandigheden waarin de zwangere verkeert.

Je houdt je ook bezig met (voorlichting over) anticonceptie en preconceptie (de periode vóór de zwangerschap).

Complicaties
Je schat voortdurend eventuele risico’s in. Bij klachten en complicaties schrijf je medicatie en specialistisch medisch onderzoek voor. Als de vrouw naar het ziekenhuis moet, regel jij het vervoer.

Wonden hechten
Na de bevalling begeleid je de partner bij het doorknippen van de navelstreng. Je controleert de nageboorte en onderzoekt de baby op aangeboren afwijkingen. Is de moeder ingescheurd of ingeknipt, dan hecht je de wond.

Verslag
Van de bevalling en de conditie van moeder en kind houd je een verslag bij. Daarmee houd je onder meer de huisarts op de hoogte.

Afstemmen en bijhouden
Je stemt de zorg regelmatig af met andere professionals. Denk aan collega-verloskundigen, medewerkers van het consultatiebureau, huisartsen, gynaecologen en kinderartsen.
Recente ontwikkelingen in je vakgebied houd je bij, onder meer via nascholing.