Beroep Verpleegkundig centralist

Past het bij je?

Mensen zijn vaak in paniek als het gaat om een spoedeisende situatie. In zulke situaties ben jij degene die kalm blijft, maar wel snel de juiste beslissing neemt. Met jouw vakkundigheid bepaal je de ernst van de situatie. Omdat het om medische noodgevallen gaat, moet je stressbestendig en zelfstandig zijn bij het snel nemen van belangrijke beslissingen. Een belangrijke beslissing is bijvoorbeeld of je een ambulance naar de patiënt stuurt en hoe snel deze ambulance er moet zijn. Jij durft beslissingen te nemen en neemt hier de verantwoordelijkheid voor.

Jij bent goed in plannen en organiseren. Als verpleegkundig centralist zorg je ervoor dat de ambulance zo snel mogelijk op de juiste plek is. Je houdt continu in de gaten waar alle ambulances zijn. Nauwkeurig werken met verschillende apparatuur is voor jou geen probleem.

Het is belangrijk dat je goed kunt samenwerken. Goed contact met de ambulancemedewerkers is van belang bij een noodgeval. Ook werk je samen met andere hulpverleners, zoals de huisarts.

Jij beschikt over goede communicatieve vaardigheden. Je stelt duidelijke vragen aan de beller en kunt heldere instructies geven aan de patiënt of omstander. De bellers volgen precies op wat jij zegt, dus het is van belang wat jij adviseert. Ook kun je je verplaatsen in de patiënt, goed luisteren en toon je begrip voor de mensen die bij de patiënt horen.

Kortom, wat je nodig hebt is:
- stressbestendigheid
- zelfstandigheid
- snel en vakkundig besluiten durven nemen
- verantwoordelijkheid
- vermogen tot plannen en organiseren
- nauwkeurig kunnen werken met apparatuur
- goed kunnen samenwerken
- goede communicatieve vaardigheden
- inlevingsvermogen

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.