Beroep Verpleegkundig specialist

Hoe ziet je loopbaan eruit?

Beroep Verpleegkundig specialist

Hoe ziet je loopbaan eruit?

Om de opleiding tot verpleegkundig specialist te volgen, heb je een aantal jaren werkervaring als verpleegkundige nodig (het precieze aantal verschilt per onderwijsinstelling). Hierdoor is het in veel gevallen zo dat je al een richting of werkveld hebt gekozen. Bijvoorbeeld geestelijke gezondheidszorg, wijkverpleging, gehandicaptenzorg, thuiszorg of ouderenzorg. Tijdens de opleiding specialiseer je je verder in de richting waarin je al werkzaam bent.

Als verpleegkundig specialist heb je andere taken dan als verpleegkundige. Je werkt namelijk zelfstandig naast een medisch specialist of huisarts, en mag voorbehouden handelingen uitvoeren, zoals het voorschrijven van medicijnen. Regelmatig treed je op als regiebehandelaar, bijvoorbeeld in de geestelijke gezondheidszorg. Je bent dan verantwoordelijk voor het vaststellen van een diagnose en de coördinatie van de zorg.

Als verpleegkundig specialist functioneer je op expertniveau. Dit beroep is dus een vervolgstap in je carrière.

Registratie
Om de titel verpleegkundig specialist te mogen voeren, moet je je laten registreren en aan de registratie-eisen voldoen. Vervolgens kun je je ontwikkelen in verschillende, brede verpleegkundige specialismen:

  • preventieve zorg bij somatische aandoeningen
  • acute zorg bij somatische aandoeningen
  • intensieve zorg bij somatische aandoeningen
  • chronische zorg bij somatische aandoeningen
  • geestelijke gezondheidszorg


Dit zorgt voor een mooi carrièreperspectief. Een registratie is vijf jaar geldig. Na deze vijf jaar moet een verpleegkundig specialist kunnen aantonen te voldoen aan de eisen voor herregistratie.

Als verpleegkundig specialist ben je in het bezit van een mastertitel. Ben je tijdens je opleiding en werk geïnteresseerd geraakt in onderzoek, dan bestaat de mogelijkheid om te promoveren.

Na een aantal jaren werkervaring als verpleegkundig specialist kun je ook een managementfunctie gaan doen.

Is er werk?
De verwachting is dat er in de toekomst steeds meer verpleegkundig specialisten nodig zijn om taken van medisch specialisten over te nemen. Het aantal opleidingsplaatsen voor verpleegkundig specialisten en physician assistants is opgelopen naar meer dan 700. Er is dus een grote kans dat je als verpleegkundig specialist snel een baan vindt! (UWV, 2019)

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.