Beroep Verpleegkundig specialist

Past het bij je?

Als verpleegkundig specialist ben je een verpleegkundige met een HBO-masteropleiding. Voordat je deze functie kunt uitoefenen, moet je een aantal jaren als verpleegkundige gewerkt hebben. Je moet als verpleegkundige functioneren op expertniveau in jouw vakgebied.

Een verpleegkundig specialist vervult ook bepaalde medische taken in de somatiek. Zo is het mogelijk dat je wonden behandelt of kleine operatieve ingrepen verricht. Ook mag je medicijnen voorschrijven. Hiervoor moet je zorgvuldig kunnen werken.

Je neemt besluiten over de behandeling van patiënten. Daarvoor moet je verantwoordelijkheidsgevoel hebben en zelfstandig kunnen werken.

De meeste verpleegkundig specialisten houden zelf een spreekuur. Je geeft voorlichting over operaties en je moet patiënten soms geruststellen. Je zorgt ervoor dat de patiënten zelf de regie houden over hun zorg. Hierin ondersteun je hen. Je moet dus goed met mensen kunnen omgaan.

Ook heb je vaak overleg met artsen en deskundigen en delegeer je taken naar anderen. Samen met verpleegkundigen en artsen vorm je een team dat werkt aan de best mogelijke zorg voor patiënten. Je bent de schakel tussen de verschillende specialisten, de verpleegkundigen en andere disciplines. Je moet dus goed kunnen samenwerken en communiceren.

Werk je in de geestelijke gezondheidszorg? Dan geef je onder andere consultatie en training over het omgaan met patiënten met psychiatrische stoornissen. Ook adviseer je de behandelend arts over het inschakelen van een psychiater en begeleid je de patiënt tijdens het behandelingstraject. Hiervoor moet je je goed in kunnen leven in de patiënt.

Kortom, wat je nodig hebt is:
- werkervaring
- je hoofd én handen erbij kunnen houden
- een nauwkeurige werkwijze
- inlevingsvermogen
- verantwoordelijkheidsgevoel
- pioniersgeest voor deze nog redelijke nieuwe functie

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.