Beroep Verpleegkundige gehandicaptenzorg

Hoe ziet je loopbaan eruit?

Beroep Verpleegkundige gehandicaptenzorg

Hoe ziet je loopbaan eruit?

Je kunt overal aan de slag!
Je kunt met de opleiding MBO- of HBO-Verpleegkunde in zeer veel functies en sectoren aan de slag (dus niet alleen in een instelling voor gehandicaptenzorg). Bijvoorbeeld in de thuiszorg als (wijk)verpleegkundige, als psychiatrisch verpleegkundige of als verpleegkundige in een verpleeg- of verzorgingshuis. Bijna alle verpleegkundigen werken in loondienst voor één van de vele soorten zorginstellingen. Er is ook een aantal vrijgevestigde (zelfstandige) verpleegkundigen.

Naast je gewone werkzaamheden kun je ergocoach worden. Dit houdt in dat je extra aandacht besteedt aan de vermindering van lichamelijke belasting van zorgmedewerkers. Je wijst bijvoorbeeld collega's op verkeerde tiltechnieken.

Door de keuze voor een werkplek of voor de mensen met wie je werkt, kun je je loopbaan zelf sturen en er afwisseling in aanbrengen.

Verbreed je taken: lesgeven of leiding geven...
Met aanvullende scholing op het gebied van management, gesprekstechnieken of coördinatie kun je verder komen in dit vak. Je kunt bijvoorbeeld leraar, praktijkbegeleider of -coördinator, hoofdverpleegkundige of verpleegkundige op managementniveau worden. Je besteedt dan minder tijd aan uitvoerende taken en bent meer aan het regelen en coördineren.

Specialiseer je in de richting van je keuze!
Met interne cursussen of aanvullende opleidingen kun je je verder specialiseren in de gehandicaptenzorg. Denk bijvoorbeeld aan diverse cursussen met thema’s als belevingsgerichte zorg of aan de tweejarige deeltijd HBO-opleiding Verstandelijk Gehandicaptenzorg te Utrecht.

Als verpleegkundige heb je nog veel meer mogelijkheden om een carrière voor jezelf uit te stippelen. Kijk in de uitgebreide A-Z lijst, bij Na MBO of Na HBO om beroepsmogelijkheden tegen te komen die op YouChooz beschreven staan!

Is er werk?
Er zijn op dit moment circa 120.000 mensen met verstandelijke beperkingen in Nederland. Dat aantal zal de komende jaren naar verwachting iets toenemen. Door de ontwikkelingen in de medische wereld worden mensen met verstandelijke beperkingen (net als mensen zonder verstandelijke beperkingen) ouder dan voorheen. Ook kinderen die veel te vroeg of beschadigd geboren worden, hebben meer overlevingskansen maar kunnen hieraan wel verstandelijke beperkingen overhouden.

De VGN (Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland) verwacht de komende jaren een tekort aan personeel op de arbeidsmarkt. Vooral in de gehandicaptenzorg zal er op lange termijn veel vraag zijn naar gediplomeerde medewerkers. Voor jou is dit dus een goed moment om te beginnen aan een opleiding, of te starten met een veelzijdige baan in de gehandicaptenzorg.
(VGN, 2017)

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.