Beroep Verpleegkundige gehandicaptenzorg

Past het bij je?

Als verpleegkundige in de gehandicaptenzorg ligt de nadruk binnen je werk op de omgang met mensen. Door jouw aanwezigheid voelen ze zich veilig, worden ze gestimuleerd en leren ze bepaalde vaardigheden. Je moet het leuk vinden om je te verplaatsen in de belevingswereld van de ander en voldoening kunnen halen uit ogenschijnlijk kleine veranderingen.

Daarnaast begeleid je mensen bij het accepteren van hun beperkingen of het verwerken van vervelende gebeurtenissen in hun leven. Je hebt daarvoor hun vertrouwen nodig. Je hebt aandacht voor leuke en positieve dingen en kunt voor prettige omstandigheden zorgen.

Mensen met verstandelijke beperkingen zijn vaak heel direct en kunnen heftig reageren op bepaalde prikkels. In onverwachte of moeilijke situaties moet je dan toch rustig blijven en het evenwicht kunnen herstellen. Je neemt dan zelfstandig beslissingen.

Omdat je regelmatig overlegt met andere hulpverleners zoals activiteitenbegeleiders, fysiotherapeuten en logopedisten, moet je je goed kunnen uitdrukken. Zowel mondeling als schriftelijk, want ook het schrijven van rapportages hoort bij je werk. Bovendien is het ook voor het contact met ouders, familie of werk belangrijk dat je helder kunt communiceren.

Kortom, wat je nodig hebt is:
- voldoening kunnen halen uit (soms kleine) veranderingen
- een activerende en motiverende houding
- stressbestendigheid in moeilijke situaties
- zelfstandig beslissingen kunnen nemen
- goede mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheden

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.