Beroep Verpleegkundige in ziekenhuis

Wat ga je doen in dit beroep?

Beroep Verpleegkundige in ziekenhuis

Wat ga je doen in dit beroep?

Als MBO- of HBO-verpleegkundige in een ziekenhuis kom je in aanraking met een grote verscheidenheid aan mensen, aandoeningen en behandelmethoden.

Zorgplan
Patiënten komen naar het ziekenhuis voor onderzoek of behandeling en met lichte of ernstige gezondheidsproblemen. Als verpleegkundige werk je op een bepaalde afdeling, waar je zorg verleent volgens een zorgplan en verpleegkundige diagnose.

Gezondheid bewaken
Je monitort bijvoorbeeld het medicijngebruik van de patiënt en assisteert de arts. Ook verwissel je infusen en breng je sondes of katheters in. Je bewaakt patiënten die afhankelijk zijn van apparatuur. Verder verzorg je wonden en houd je de gezondheidstoestand van patiënten nauwlettend in de gaten. Als de situatie hierom vraagt, waarschuw je andere zorgprofessionals.

Informeren en geruststellen
Patiënten zijn vaak ongerust over hun gezondheid. Zij hebben vragen over wat hun staat te wachten. Jij stelt ze gerust, geeft informatie over hun verblijf in het ziekenhuis, hun aandoening en behandeling. Ook ben je het aanspreekpunt voor familie en vrienden.

Rapporteren
Je werkt in teamverband met collega-verpleegkundigen, verzorgenden en helpenden. Ook heb je regelmatig contact met zorgprofessionals van andere afdelingen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de overdracht van een patiënt naar een andere afdeling. Overleggen en rapporteren zijn dus belangrijke onderdelen van je werk.