Beroep Vertrouwenspersoon jeugdzorg

Wat ga je doen in dit beroep?

Beroep Vertrouwenspersoon jeugdzorg

Wat ga je doen in dit beroep?

Als vertrouwenspersoon in de jeugdzorg sta je klaar voor mensen die met jeugdzorg te maken hebben. Dit kunnen kinderen zijn. Maar ook ouders, pleegouders en familieleden kunnen jouw hulp inschakelen. Deze mensen praten in vertrouwen met jou, bijvoorbeeld als zij een klacht hebben of iets willen bespreken over jeugdzorg. 

Er zijn mensen die een bijzonder verhaal hebben. Zij kunnen of willen dat niet kwijt aan iemand anders. Maar jou nemen ze wel in vertrouwen. Er zijn bijvoorbeeld cliënten die graag vertellen over hun ervaring met jeugdzorg. Ook kunnen ze bij jou een klacht of bezwaar indienen of een probleem met hulpverleners melden. 

Vaak hebben de verhalen en vragen een juridische achtergrond. Cliënten weten vaak niet hoe zij daarmee moeten omgaan. Als vertrouwenspersoon luister je naar deze verhalen. Je bespreekt oplossingen en je geeft informatie en advies. Zo kunnen cliënten weer verder. In bijna alle gevallen vertel je welke rechten ze hebben. Hiervoor houd je rekening met de Wet op de jeugdzorg. 

Jouw doel is om klachten zo efficiënt en snel mogelijk af te handelen. Soms gaat het alleen om het herformuleren van een vraag of klacht. Maar het kan ook zijn dat je met alle betrokken partijen overlegt om te zoeken naar een (juridische) oplossing. Daarbij blijf je als vertrouwenspersoon altijd onafhankelijk.