Beroep Verzorgende-IG

Wat ga je doen in dit beroep?

Beroep Verzorgende-IG

Wat ga je doen in dit beroep?

Als verzorgende-IG ben je op vele manieren inzetbaar op het gebied van zorg, welzijn, wonen en huishouden. In je werk staat centraal dat je elke cliënt tijdens de verzorging ondersteunt op de vlakken waarop deze dat zelf niet kan. Je stelt samen met het hele zorgteam een zorgplan op en voert dat gezamenlijk uit.

In het zorgplan staat bijvoorbeeld wat de doelstellingen van de cliënt zijn en welke zorg je moet verlenen als verzorgende-IG. Bijvoorbeeld: welke medicijnen heeft de cliënt nodig, wanneer help je de cliënt bij de persoonlijke verzorging en wat is vervolgens de dagbesteding van de cliënt?

Daarnaast voer je als verzorgende-IG ook verpleegtechnische handelingen uit, zoals het geven van een injectie of het verzorgen van katheters. Het geven van persoonlijke zorg en aandacht aan cliënten is erg belangrijk en waardevol.

Het beroep verzorgende-IG is erg afwisselend. Ook de richtingen waarin je kunt werken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit:
-    Ouderenzorg: verpleeghuiszorg en thuiszorg
-    Gehandicaptenzorg
-    Geestelijke gezondheidszorg
-    Kraamzorg

Ouderenzorg: verpleeghuiszorg en thuiszorg
Als verzorgende-IG in een verpleeghuis, woonzorgcentrum of thuiszorg heb je veel te maken met chronisch zieken en oudere mensen. Zij hebben persoonlijke begeleiding en ondersteuning nodig. Naast het opstaan, wassen en aankleden en het begeleiden van de maaltijden bedenk je bijvoorbeeld een leuke middagactiviteit voor je cliënten. Daarnaast geef je voorlichting en advies. Jouw uiteindelijke doel: het stabiliseren van de gezondheid en zorgen dat de kwaliteit van leven van jouw cliënten beter wordt. Het is dus een beroep waar je veel waardering uit haalt!

Gehandicaptenzorg?
Je werkt met cliënten die een beperking hebben, bijvoorbeeld verstandelijk of lichamelijk. Je ondersteunt hen onder meer bij het huishouden en dagelijkse verzorging. Maar de cliënt behoudt de regie over zijn of haar leven. Naast begeleidende en verzorgende taken geef je ook voorlichting. Jij adviseert cliënten namelijk hoe zij in het dagelijks leven met hun beperking om kunnen gaan.

Geestelijke gezondheidszorg
Als verzorgende-IG in de geestelijk gezondheidszorg help je mensen met een psychische stoornis of verslaving wanneer zij in het dagelijks leven niet goed functioneren. Het is een intensief beroep, want er zijn veel verschillende soorten stoornissen en verslavingen waarmee je te maken kunt hebben. Als verzorgende-IG help je de cliënten bij de persoonlijke verzorging, onder meer door het geven van medicatie en zorgen dat de zij gewassen of aangekleed zijn. Daarmee draag je bij aan het herstel van de gezondheid van de cliënt.

Kraamzorg
Als verzorgende-IG in de kraamzorg ben je betrokken bij de zorg van moeder en kind tijdens en na de geboorte. Je blijft gemiddeld een week bij een gezin. In deze week zorg je voor rust en regelmaat in het huishouden door veel taken over te nemen van de kersverse ouders. Het is belangrijk dat de gezondheid van moeder en kind goed is, dat controleer je dan ook elke dag. Je geeft ook voorlichting over de verzorging van het kindje. Denk bijvoorbeeld aan voeding, hygiëne en slaap.