Wijkverpleegkundige - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Wijkverpleegkundige

je zorgt voor ouderen of mensen die thuis herstellen van een operatie. Ook mensen met psychiatrische klachten kom je tegen. Jij zorgt ervoor dat de zorg goed is geregeld en overlegt onder meer met de huisarts, het ziekenhuis en de mantelzorgers.

Delen
eerstelijnszorg
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een wijkverpleegkundige?
Past het bij je?

Over dit beroep

Als wijkverpleegkundige coördineer je de zorg bij mensen thuis.


Je zorgt voor ouderen of mensen die thuis herstellen van een operatie. Ook mensen met psychiatrische klachten kom je tegen. Jij zorgt ervoor dat de zorg goed is geregeld en overlegt onder meer met de huisarts, het ziekenhuis en de mantelzorgers.


Je stimuleert cliënten om zo goed mogelijk voor zichzelf te zorgen, en schakelt daarbij ook hun netwerk in. Als HBO-wijkverpleegkundige zie je complexe zorgvragen als een uitdaging. 


Daarnaast heb je in de wijk een preventieve taak: je helpt voorkomen dat mensen ziek worden. Je neemt de wijk waarin je werkt onder de loep en signaleert (dreigende) gezondheidsproblemen. Op basis daarvan denk je mee over de vraag hoe mensen gemotiveerd kunnen worden om hun leefstijl aan te passen. Deze preventieve rol zal de komende jaren steeds belangrijker worden.


Je werkt nauw samen met je team, maar moet ook erg zelfstandig kunnen werken. Daarnaast heb je andere vaardigheden nodig.

Wat doet een wijkverpleegkundige?

Wat doet een wijkverpleegkundige? Verpleegkundige in de wijk of wijkverpleegkundige... Er is wel degelijk een verschil! Als je de MBO-opleiding Verpleegkunde hebt gevolgd, heet de functie verpleegkundige in de wijk, met een HBO-opleiding word je wijkverpleegkundige genoemd.

De HBO-verpleegkundige stelt samen met de cliënt vast welke zorg de cliënt krijgt (indiceren). Vaak zijn dit ouderen. Samen met de cliënt wordt gekeken wat deze nog allemaal zelf kan, met hulp van de mantelzorgers (de familieleden/naasten die de cliënt verzorgen). Je kunt wel zeggen dat jij de zorg 'organiseert'.


Door verschuivingen in de zorg blijven ouderen steeds langer thuis wonen. 6 op de 7 ouderen woont op dit moment thuis. Het gevolg is dat de zorgvraag in de thuissituatie groter is geworden én complexer. Zo zijn er bijvoorbeeld veel ouderen met meerdere aandoeningen.

Je onderhoudt contacten met de mantelzorgers en coördineert de zorg. Dat betekent dat je bijvoorbeeld overleg organiseert over of met een cliënt. Je overlegt onder andere met huisartsen, het ziekenhuis en fysiotherapeuten.

Als wijkverpleegkundige maak je wijkanalyses om te kijken welke problemen het meest voorkomen en zorgt dat hiervoor een plan komt om bijvoorbeeld voorlichting te geven. Daarbij overleg je met andere organisaties in de wijk. Zoals met politie en GGD over hoe mensen in een wijk gezonder kunnen leven. Deze preventieve rol van de wijkverpleegkundige wordt de komende jaren steeds belangrijker.


Daarnaast verleen je verpleegkundige zorg bij je cliënten. Hierbij kun je denken aan taken zoals het meten van de bloeddruk, het geven van een injectie of het aanleggen van een infuus. Ook het verzorgen van wonden, het verschonen van verbanden en het toedienen van medicijnen horen bij je werkzaamheden. Als HBO-verpleegkundige word je bij complexere zorgvragen ingezet. Dit betekent dat een cliënt een combinatie van zorg nodig heeft.

Als wijkverpleegkundige werk je nauw samen met je team, maar ook veel zelfstandig. 

Past het bij je?

Je hebt een grote verantwoordelijkheid omdat je alleen bij mensen thuis werkt en moet daarmee om kunnen gaan. Daarbij is het van belang dat je goed kunt communiceren, samenwerken en de regie kunt voeren. Je moet namelijk veel overleggen met andere zorgverleners als de huisarts en het ziekenhuis. En met de mantelzorgers van je cliënt.

Om iedereen goed te kunnen informeren is het belangrijk dat je stevig in je schoenen staat. Daarnaast moet je het vertrouwen kunnen wekken van je cliënt, de mantelzorgers en de andere hulpverleners. Je coacht hen waar nodig.

Je moet flexibel zijn, snel kunnen schakelen en veel ballen in de lucht kunnen houden. 

Met name voor de verpleegkundige handelingen is het noodzakelijk dat je nauwkeurig kunt werken. Je let goed op (bijvoorbeeld tijdens het toedienen van medicijnen) en kunt goed met je handen werken.

Daarnaast vind je het leuk om met allerlei verschillende soorten mensen om te gaan, maar met name met ouderen. Je moet goed kunnen luisteren naar je cliënten, behulpzaam zijn en kunnen aanvoelen hoe het met een cliënt gaat.


Kortom, wat je nodig hebt is:

  • een groot verantwoordelijkheidsgevoel
  • goede uitdrukkingsvaardigheid
  • stevige schoenen
  • zin in afwisseling
  • handigheid en precisie 
  • met mensen willen omgaan


Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.
 

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

2570 - €3870