Beroep Wijkverpleegkundige

Wat ga je doen in dit beroep?

Beroep Wijkverpleegkundige

Wat ga je doen in dit beroep?

Verpleegkundige in de wijk of wijkverpleegkundige... Er is wel degelijk een verschil! Als je de MBO-opleiding Verpleegkunde hebt gevolgd, heet de functie verpleegkundige in de wijk, met een HBO-opleiding word je wijkverpleegkundige genoemd.

De HBO-verpleegkundige stelt samen met de cliënt vast welke zorg de cliënt krijgt (indiceren). Vaak zijn dit ouderen. Samen met de cliënt wordt gekeken wat deze nog allemaal zelf kan, met hulp van de mantelzorgers (de familieleden/naasten die de cliënt verzorgen). Je kunt wel zeggen dat jij de zorg 'organiseert'.

Door verschuivingen in de zorg blijven ouderen steeds langer thuis wonen. 6 op de 7 ouderen woont op dit moment thuis. Het gevolg is dat de zorgvraag in de thuissituatie groter is geworden én complexer. Zo zijn er bijvoorbeeld veel ouderen met meerdere aandoeningen.

Je onderhoudt contacten met de mantelzorgers en coördineert de zorg. Dat betekent dat je bijvoorbeeld overleg organiseert over of met een cliënt. Je overlegt onder andere met huisartsen, het ziekenhuis en fysiotherapeuten.

Als wijkverpleegkundige maak je wijkanalyses om te kijken welke problemen het meest voorkomen en zorgt dat hiervoor een plan komt om bijvoorbeeld voorlichting te geven. Daarbij overleg je met andere organisaties in de wijk. Zoals met politie en GGD over hoe mensen in een wijk gezonder kunnen leven. Deze preventieve rol van de wijkverpleegkundige wordt de komende jaren steeds belangrijker.

Daarnaast verleen je verpleegkundige zorg bij je cliënten. Hierbij kun je denken aan taken zoals het meten van de bloeddruk, het geven van een injectie of het aanleggen van een infuus. Ook het verzorgen van wonden, het verschonen van verbanden en het toedienen van medicijnen horen bij je werkzaamheden. Als HBO-verpleegkundige word je bij complexere zorgvragen ingezet. Dit betekent dat een cliënt een combinatie van zorg nodig heeft.

Als wijkverpleegkundige werk je nauw samen met je team, maar ook veel zelfstandig.