Beroep Ziekenhuisarts

Wat ga je doen in dit beroep?

Als ziekenhuisarts geef je algemene basiszorg. Je hebt een brede blik en bent de generalist te midden van specialisten. Je bent een gekwalificeerde profielarts, en jouw competentieniveau ligt tussen dat van de basisarts en de medisch specialist.

Je bent breed inzetbaar. Dat betekent dat je werkdagen zeer gevarieerd zijn. Je begeleidt verschillende patiënten bijvoorbeeld vóór en na de operatie, maar je doet zelf ook kleine chirurgische ingrepen. Dit doe je op verschillende afdelingen van het ziekenhuis.

Van de medisch specialist neem je de meer generalistische taken over. Van de aios (arts in opleiding tot specialist) of anios (arts niet in opleiding tot specialist) neem je de zorg over waarvoor nu regelmatig andere specialisten worden gevraagd. Dit doe je vaak samen met physician assistants en verpleegkundig specialisten.

Iedere dag ben je nauw betrokken bij de patiënten. Dit zijn vaak oudere mensen met meerdere aandoeningen die verschillende medicijnen gebruiken. Dit maakt dat de basiszorg die jij verleent, complex kan zijn. Je bewaakt en volgt de medische situatie van de patiënt. Hier ben je eindverantwoordelijk voor. Je stemt de behandelingen op de juiste manier op elkaar af. Je houdt in de gaten welke geneesmiddelen de patiënten gebruiken en hoe ze hierop reageren. 

Verder vervul je een belangrijke rol bij projecten en onderzoek naar kwaliteit en patiëntveiligheid. Het kan gaan om zowel wetenschappelijk als praktijkgericht onderzoek.