Beroep Zorgambulancebegeleider

Wat ga je doen in dit beroep?

Beroep Zorgambulancebegeleider

Wat ga je doen in dit beroep?

Als zorgambulancebegeleider verzorg je het geplande vervoer met de zorgambulance. Tijdens deze ritten hoef je geen spoedeisende hulp te verlenen zoals op een normale ambulance. Samen met een andere zorgambulancebegeleider verzorg je ritten die van tevoren gepland zijn, zoals het ophalen of overplaatsen van patiënten die zelf geen auto meer kunnen rijden.

De ene keer zorg je voor de begeleiding van de patiënt tijdens de rit en de andere keer bestuur je zelf de zorgambulance. Het belangrijkste is dat de rit voor de patiënt zo prettig mogelijk verloopt. Comfort en persoonlijke aandacht staan voorop. 
Als zorgambulancebegeleider werk je in een team. Je legt als ambulanceteam verantwoording af aan je teammanager. Daarnaast heb je te maken met de meldkamer ambulancezorg en hulpverleners binnen ziekenhuizen en woonzorgcentra. Wanneer je op je bestemming bent aangekomen, draag je de zorg van de patiënt over aan het personeel binnen het ziekenhuis of woonzorgcentrum. Je verwerkt de informatie over de rit en de patiënt digitaal. Daarnaast is het ook jouw taak om de zorgambulance netjes te houden.

Tijdens het vervoer van de patiënt krijg je te maken met niet-complexe verpleegsituaties zoals het helpen van de patiënt met het innemen van medicijnen of het toedienen van zuurstof.

Tijdens je werk krijg je te maken met allerlei soorten patiënten met verschillende ziektebeelden. Bijvoorbeeld patiënten die naar het ziekenhuis moeten worden gebracht voor een behandeling, therapie of opname. Of patiënten die hun ontslag krijgen en weer terug naar huis mogen. Je vervoert oudere mensen, maar ook volwassenen en kinderen. Dit maakt je werk erg afwisselend.