Beroep Zorgmanager

Wat ga je doen in dit beroep?

Beroep Zorgmanager

Wat ga je doen in dit beroep?

De term ‘zorgmanager’ wordt in de gezondheidszorg gebruikt voor diverse leidinggevende en managementfuncties. Bijvoorbeeld voor een directeur van een zorginstelling of een coördinerend manager van meerdere afdelingen. Ook teamleiders of afdelingshoofden die één team of afdeling aansturen, worden zorgmanager genoemd.

Aansturen
Hier lees je over functies waarbij je als zorgmanager aan het hoofd staat van meerdere afdelingen of diensten. Jij geeft leiding aan de teamleiders of afdelingshoofden. Zelf leg je verantwoording af aan de directeur van de instelling of aan een manager die jou leiding geeft.

Personeel
Het aannemen en begeleiden van nieuwe personeelsleden behoort tot je takenpakket. Dit geldt ook voor het aanbieden van goede opleidingsmogelijkheden aan medewerkers. Zo zorg je dat personeel bekend is met nieuwe ontwikkelingen en dat het niveau van zorgverlening hoog blijft.

Cursusaanbod
Zelf ben je ook voortdurend op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in je vakgebied. Met deze kennis stel je het cursusaanbod samen en neem je beslissingen over de aanschaf van nieuwe apparatuur. Meestal doe je dit in overleg met andere managers. 

Sfeer op de werkvloer
Je maakt deel uit van commissies en bezoekt vergaderingen. Ook ben je regelmatig op de werkvloer om de dagelijkse gang van zaken waar te nemen. Een goede werksfeer is één van je verantwoordelijkheden.

Financiën
Om de kwaliteit van het personeelsbeleid en de zorgverlening te garanderen, moeten de financiën op orde zijn. Je houdt daarom de inkomsten en uitgaven van jouw afdelingen en diensten bij en geeft deze door aan de directie of de manager die jou aanstuurt.