Beroep Zorgtechnicus

Wat ga je doen in dit beroep?

Als zorgtechnicus zorg je ervoor dat alarmeringssystemen en andere technische apparaten bij mensen in huis goed werken. Jij zorgt voor de installatie en kunt rustig en duidelijk uitleggen hoe cliënten de technische apparaten kunnen gebruiken. Dankzij jou en de hulp van de nieuwste technieken op het gebied van de zorg kunnen mensen langer zelfstandig blijven wonen.

Tijdens je werk breng je de nieuwste technieken bij de mensen thuis. Denk aan het installeren van domoticasystemen. Met dit systeem kun je bijvoorbeeld lampen aan en uitdoen en de verwarming hoger of lager zetten. Als zorgtechnicus kun je er zelfs voor zorgen dat mensen een robot in huis krijgen die ze helpt met verschillende taken in het huishouden. Wist je dat een robot deuren voor je kan openen en je drinken kan inschenken? Jij zorgt ervoor dat de robot goed ingesteld is en probleemloos blijft werken, ook als hij andere taken krijgt.

Tegenwoordig houden medewerkers in de thuiszorg via een tablet contact met hun cliënten, vaak oudere mensen of mensen met een beperking. Dit wordt ‘beeldzorg’ genoemd. Jij weet hoe een tablet werkt en kunt precies uitleggen aan ouderen hoe ze hiermee moeten omgaan. Zo breng je de cliënt in contact met de medewerker uit de thuiszorg, zodat hij langer thuis kan blijven wonen.