HBO/WO - deeltijd

HBO/WO - deeltijd

Je hebt leuk werk, maar wilt er een studie bij gaan volgen? Dan is studeren in deeltijd een uitkomst. Je gaat meestal ‘s avonds naar school, en dit geeft je de tijd om overdag te werken. Ook zijn de vakken vaak minder uitgebreid dan bij een voltijdstudie, hoewel je natuurlijk wel dezelfde theorie behandelt.

Een deeltijdopleiding duurt over het algemeen 4 á 5 jaar. Dit is bijna een jaar langer dan de voltijdopleiding. Je zit 2 tot 4 dagdelen in de week op school. Houd er wel rekening mee dat je naast de lessen ook thuis nog bezig bent met leren, voorbereiden en opdrachten maken. Naast een volledige baan kan dit best zwaar zijn.

Ervaring in het werkveld
Ook tijdens de deeltijdstudie moet je (over het algemeen) stagelopen. Werk je binnen een werkveld dat aansluit op je studie, dan heb je al een streepje voor. Je kunt dan stagelopen bij je huidige werkgever. Als je werk niet aansluit op je studie, zul je vakantiedagen of verlof moeten regelen om stage te kunnen lopen.

Financiering
Als je de deeltijdopleiding gaat volgen, kom je niet in aanmerking voor studiefinanciering. Dit omdat je naast deze studie de tijd hebt om (parttime) te werken.

Toekomst
Hoe groot je kans is op een baan na de studie, hangt af van je eigen motivatie en van de studie natuurlijk. Bij de meeste beroepen op deze site vind je arbeidsmarktinformatie. Je kunt ook nog een master volgen.

Masters
Masters volg je na je bacheloropleiding op HBO- of WO-niveau. Dat kan ook in deeltijd. De meeste masters op HBO-niveau zijn deeltijdstudies, die vaak 2 tot 3 jaar duren. Wanneer je een HBO-master wilt volgen, moet je vaak al een baan hebben in een relevant werkveld. Met een WO-bachelor op zak, kun je direct doorstromen naar een deeltijdmaster op de universiteit. Kom je van het HBO en wil je een WO-master doen, dan moet je daarvoor vaak een instroommaster (pre-master) volgen.

Je eigen titel!
Als je een HBO-opleiding hebt afgerond, mag je de titel bachelor voeren. Deze wordt afgekort tot B en komt achter je naam te staan. Daarna kun je ook nog een master volgen en krijg je de titel M.

Het afronden van een WO-bacheloropleiding geeft je recht op de titel Bachelor of Arts (BA) of Bachelor of Science (BSc), afhankelijk van je opleiding. Rond je daarna nog een master af? Dan mag je jezelf Master of Arts (MA) of Master of Science (MSc) noemen, afhankelijk van je opleiding.

Vind HBO- en WO-opleidingen die je kunt volgen in deeltijd.

 

Zie ook:
Verdienen tijdens opleiding