HBO/WO - duaal

HBO/WO - duaal

Werken én leren kan heel aantrekkelijk zijn. Je hoeft niet de hele tijd in de schoolbanken te zitten, je doet veel praktijkervaring op en je wordt betaald voor werk waarmee je na je studie verder wilt!

Verschillende vormen
Of je duaal kunt gaan studeren, ligt aan de opleiding die je gaat volgen. Ook is er een verschil in duale opleidingen. Bij opleidingen in de zorg, welzijn of sport kun je de volgende mogelijkheden tegenkomen:

  • De studie duurt vier jaar. Tijdens de propedeuse zit je voltijd op school, maar tijdens de drie volgende jaren leer je in deeltijd en werk je tegelijkertijd in een bedrijf of instelling.
  • De studie duurt vier jaar. Gedurende de gehele studie wissel je werken en leren af. Je werkt drie dagen en gaat twee dagen in de week naar school.
  • De studie duurt 4,5 jaar. Hiermee wissel je steeds een half jaar leren af met een half jaar werken. Voordeel hiervan is dat je minder studieschuld opbouwt omdat je totale duur van ‘studeren’ maar 2,5 jaar is. In de periodes dat je werkt, kun je van je salaris leven.
  • De studie duurt vijf jaar. Na drie jaar een voltijdstudie te hebben gevolgd, krijg je de laatste twee jaar een kort dienstverband bij een werkgever. Hier werk je dan drie dagen in de week: de andere twee dagen ga je naar school.

Financiering
Bij het volgen van een duale opleiding heb je, naast het inkomen uit je werk, ook recht op studiefinanciering en OV-jaarkaart.

Toekomst
Je hebt na je studie een goede kans om aan de slag te komen. Er is de mogelijkheid dat je kunt blijven bij de werkgever waar je tijdens je studie hebt gewerkt. Bovendien heb je een grote dosis werkervaring, waar menig werkgever om zit te springen. Lang zonder werk zitten zal er niet bij zijn.

Je eigen titel!
Als je een HBO-opleiding hebt afgerond, mag je de titel bachelor voeren. Deze wordt afgekort tot B en komt achter je naam te staan. Daarna kun je ook nog een master volgen en krijg je de titel M.

Het afronden van een WO-bacheloropleiding geeft je recht op de titel Bachelor of Arts (BA) of Bachelor of Science (BSc), afhankelijk van je opleiding. Rond je daarna nog een master af? Dan mag je jezelf Master of Arts (MA) of Master of Science (MSc) noemen, afhankelijk van je opleiding.

Vind HBO- en WO-opleidingen die je kunt volgen via duaal/werken en leren.

Zie ook:
Studiefinanciering
Verdienen tijdens opleiding