HBO/WO - voltijd

HBO/WO - voltijd

De voltijdstudie is voor veel studenten een uitkomst. Zeker als je nog geen zin hebt om te gaan werken! Maar er zijn nog een aantal voordelen. Als voltijdstudent heb je veel begeleiding van leraren tijdens je studie, je hebt lange vakanties en bent, als je ook studiefinanciering ontvangt, vanaf je 18e in het bezit van de OV-jaarkaart.

Studieduur
Als voltijdstudent ben je ongeveer 28 uur per week op school. Daarnaast is er zelfstudie en werk je veel samen met medestudenten in verschillende werkgroepen. Je werkt ook zelfstandig aan opdrachten voor colleges. Elke HBO-opleiding is in 4 jaar af te ronden. Een WO-opleiding bestaat meestal uit een 3-jarige bachelor. Daarna volg je nog een master van 1 of 2 jaar. Het kan natuurlijk zijn dat je er langer over doet. Bijvoorbeeld omdat je stage wilt lopen in het buitenland of je laatste studiepunten binnen wilt halen.

Ervaring in het werkveld
Iedere HBO’er moet tijdens zijn opleiding één of meerdere stages lopen. Zo kom je meer te weten over het werkveld waarin je met deze studie terechtkomt, en je leert er natuurlijk ook veel van. Het ligt aan de opleiding of de stageplek voor jou wordt geregeld of dat je er zelf eentje moet zoeken. Studeer je aan de universiteit? Dan is het bij sommige opleidingen mogelijk om stage te lopen. Dit moet je zelf regelen, in overleg met je opleiding.

Financiering
De studiefinanciering voor studenten op het HBO en de universiteit bestaat uit verschillende onderdelen:

 • Lening

  Je kunt tegen voordelige voorwaarden een lening afsluiten bij de overheid. Je bent hiertoe niet verplicht. Na je opleiding moet je de lening binnen 35 jaar terugbetalen.

 • Aanvullende beurs

  De aanvullende beurs is bedoeld voor studenten van wie de ouders een lager inkomen hebben. Je kunt dan maximaal € 396,39 per maand krijgen. Ook als je studerende of schoolgaande broers of zussen hebt, heb je hier mogelijk recht op, zelfs als je ouders meer dan € 46.000 verdienen. Via DUO kun je berekenen waar je recht op hebt.

 • Reisproduct voor de OV-chipkaart

  Je hebt recht op een reisproduct voor de officiële duur van je opleiding + 1 jaar. Je kunt kiezen voor een week- of weekendabonnement.

 • Collegegeldkrediet

  Het collegegeldkrediet is een lening om je collegegeld te betalen. De hoogte van het krediet hangt af van de hoogte van het collegegeld. 

Gift of terugbetalen?

Je OV-chipkaart en aanvullende beurs kunnen een gift worden. Je moet dan binnen 10 jaar je diploma behalen, gerekend vanaf je 1e maand studiefinanciering. 
Haal je geen diploma? Dan moet je helaas alles terugbetalen. Hierop is één uitzondering: heb je tijdens je eerste 5 maanden studiefinanciering een aanvullende beurs gekregen? Dan mag je die maanden aanvullende beurs houden, ook als je geen diploma behaalt.

Toekomst
Hoe groot je kans is op een baan na de studie, hangt af van je eigen motivatie en van de studie natuurlijk. Bij de meeste beroepen op deze site vind je arbeidsmarktinformatie. Je kunt ook nog een master volgen.

Masters
Masters volg je na je bacheloropleiding op HBO- of WO-niveau. Wanneer je een HBO-master wilt volgen, moet je vaak al een baan hebben in een relevant werkveld. Met een WO-bachelor op zak, kun je direct doorstromen naar een master op de universiteit. Kom je van het HBO en wil je een WO-master doen, dan moet je daarvoor meestal een instroommaster (pre-master) volgen, afhankelijk van je vooropleiding.

Je eigen titel!
Als je een HBO-opleiding hebt afgerond, mag je de titel bachelor voeren. Deze wordt afgekort tot B en komt achter je naam te staan. Daarna kun je ook nog een master volgen en krijg je de titel M.

Het afronden van een WO-bacheloropleiding geeft je recht op de titel Bachelor of Arts (BA) of Bachelor of Science (BSc), afhankelijk van je opleiding. Rond je daarna nog een master af? Dan mag je jezelf Master of Arts (MA) of Master of Science (MSc) noemen, afhankelijk van je opleiding.

Vind HBO- en WO-opleidingen die je kunt volgen in voltijd.

Zie ook:
Studiefinanciering