Hoe werkt aanmelden

Heb je de opleiding gevonden die bij jou past? Dan wil je natuurlijk weten hoe je je kunt aanmelden. Je leest het op deze pagina!

MBO
Als je een MBO-opleiding wilt volgen, meld je je aan via de site van het betreffende ROC. De uiterste inschrijfdatum voor MBO scholen is 1 april. Nog vragen over de aanmelding? Neem contact op met de opleiding.

Vind ROC’s.

HBO en WO zonder selectie
Heb je een opleiding gekozen zonder selectieprocedure? Meld je dan uiterlijk 1 mei aan via Studielink. Hiervoor heb je een DigiD nodig. Iedere opleiding kan aanvullende eisen stellen aan de toelating. Kijk daarom altijd eerst op de website van de betreffende hogeschool of universiteit.

Vind hogescholen en universiteiten.

Na tijdige aanmelding heb je recht op een studiekeuzecheck. Bijvoorbeeld in de vorm van een gesprek, digitale vragenlijst of proefstuderen. Wil je daarna een andere opleiding kiezen, dan kan dat tot 1 september. Nog vragen over de aanmelding? Neem contact op met de opleiding of met www.studielink.nl.

HBO en WO met selectie
Heb je gekozen voor een opleiding mét een selectieprocedure zoals Mondzorgkunde of Geneeskunde? Meld je uiterlijk 15 januari aan via Studielink. Hiervoor heb je een DigiD nodig.

Per studiejaar mag je je voor maximaal 2 opleidingen met numerus fixus aanmelden. Dat mag ook dezelfde opleiding zijn op 2 verschillende onderwijsinstellingen. Alleen voor Geneeskunde, Tandheelkunde, Fysiotherapie en Mondzorgkunde mag je je maar bij 1 onderwijsinstelling inschrijven.

Afhankelijk van de opleiding mag je 1 tot 3 keer aan de selectie meedoen. Nog vragen over de aanmelding? Neem contact op met de opleiding of met www.studielink.nl.

Vind hogescholen en universiteiten.

Een particuliere onderwijsinstelling
Voor een opleiding aan een particuliere of privé-onderwijsinstelling schrijf je je rechtstreeks in bij de hogeschool of universiteit. Nog vragen over de aanmelding? Neem contact op met de onderwijsinstelling.

Vind particuliere onderwijsinstellingen.

Een ziekenhuisopleiding
Kies je voor een opleiding tot een medisch ondersteunend beroep als operatieassistent? Het is gebruikelijk dat je eerst solliciteert naar een opleidingsplaats in een ziekenhuis. Ben je aangenomen, dan meldt het ziekenhuis je aan bij een opleidingsinstituut. Nog vragen over de aanmelding? Neem contact op met het ziekenhuis.

Vind opleidingsinstituten voor ziekenhuisopleidingen
.