Leren op afstand/schriftelijk

Leren op afstand/schriftelijk

Eén van de voordelen van leren op afstand is dat je de deur niet uit hoeft. Het lesmateriaal en de opdrachten worden je toegestuurd, en een leraar of studiebegeleider kun je telefonisch of per e-mail bereiken. Je kunt vaak ook kiezen voor begeleiding via internet.

In je eigen tijd
Zelf je tijd kunnen indelen is een ander voordeel. Iedere week een hele dag of elke avond een paar uurtjes: zolang als je nodig hebt om binnen een bepaalde tijd de lesstof te behandelen. Hiervoor heb je natuurlijk wel veel zelfdiscipline nodig.

Op afstand
Naast het schriftelijke lesmateriaal kun je vaak via internet gebruik maken van een digitale leeromgeving. Bijvoorbeeld voor contact met docenten en medestudenten en voor opdrachten en trainingen. Ook kun je bij veel opleidingen deelnemen aan lesdagen en examentrainingen.

Welk niveau?
Schriftelijke cursussen kun je volgen op verschillende niveaus. Je kunt bijvoorbeeld een cursus volgen van enkele weken of een half jaar. Maar het is ook mogelijk om een MBO- of HBO-opleiding te volgen. Je behaalt dan hetzelfde diploma als wanneer je de opleiding bij een ROC of hogeschool zou volgen.

Studieduur
Vaak kun je zelf uitmaken hoe lang je over een studie wilt doen. Wil je je studie zo snel mogelijk afmaken, dan moet je er rekening mee houden dat je er in een korte periode veel tijd aan moet besteden. Maar je kunt er ook voor kiezen je studie uit te spreiden over een aantal jaar.

Ervaring in het werkveld
Bij sommige studies is werken in een instelling een voorwaarde voor het behalen van het diploma. Je sluit dan een leerarbeidsovereenkomst af met een leerbedrijf waar je stage kunt lopen.

Financiering
Elke studie brengt zijn eigen kosten met zich mee. Deze staan niet vast zoals bij de reguliere MBO- en HBO-opleidingen. Maar omdat je je tijd voor een groot gedeelte zelf kunt indelen is werken naast je studie mogelijk!

Vind opleidingen die je kunt volgen via leren op afstand/schriftelijk.

Zie ook
Onderwijsinstellingen vinden