MBO - leren/stage (BOL)

MBO - leren/stage (BOL)

Wil je verder leren en heb je nog geen zin om te gaan werken? Dan kun je de beroepsopleidende leerweg (BOL) gaan volgen. Je krijgt veel begeleiding van leraren tijdens je opleiding en hebt lange vakanties!

Studieduur
De duur van een MBO-opleiding hangt af van het niveau van de opleiding. Hoe hoger het niveau, hoe langer de opleiding duurt. De specialistenopleiding is hierop een uitzondering.

Niveau 1 Assistenten- of entreeopleiding 1 jaar
Niveau 2 Basisberoepsopleiding 1 tot 2 jaar
Niveau 3 Vakopleiding 2 tot 3 jaar
Niveau 4 Middenkaderopleiding 3 jaar
Niveau 4 Specialistenopleiding 1 jaar

De hier vermelde opleidingsduur betreft de standaardduur. Onderwijsinstellingen kunnen hier van afwijken. Verkorte opleidingen komen veel voor.

Vind opleidingen die je kunt volgen via BOL.

Ervaring in het werkveld
Tijdens de beroepsopleidende leerweg moet je een aantal maanden stage lopen. Als stagiair word je boventallig ingeschakeld en krijg je dus volop de ruimte om te leren. Bovendien zijn er bij de meeste MBO-opleidingen meerdere stageperiodes. Daardoor maak je kennis met verschillende organisaties of werksoorten.

OV-kaart en studiefinanciering
Alle BOL-studenten hebben recht op een OV-kaart, zodat je eenvoudig naar school of stage kunt reizen. Je regelt de OV-kaart via DUO.

Kies je voor een BOL-opleiding, dan kom je in aanmerking voor studiefinanciering zodra je 18 jaar bent. Voor je 18e ontvangen je ouders een tegemoetkoming in de studiekosten.

Vind opleidingen die je kunt volgen via BOL.

 

Zie ook:
Studiefinanciering